eTrebinje
Region Vijesti

“Abazović je novi premijer”

Izvor: b92

Fotografija: Ilustracija


Podgorica — Bivši šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović (DPS) kaže da je teško reći kakva će biti personalna rešenja u novoj Vladi Crne Gore.

On je naceo da se, više manje zna i gotovo je sigurno da će premijer biti lider URA Dritan Abazović.

U izjavi za sarajevsku N1 tv., Darmanović kaže da će u sastav nove vlade sigurno ući manjinske stranke, ali ne i Demokratski front.

“Koncept je da u njoj ne učestvuje Demokratski front, a onima koji žele novu vladu nije u interesu da dosadašnja vlada bude dugo u tehničkom mandatu”, naveo je Darmanović.

Dodao je da je prethodnu vladu obeležilo njeno formiranje, i promena vlasti nakon trideset godina, a karakteristično je bilo, kaže, ne samo bliska saradnja sa SPC-om nego i podređeni položaj.

“Tu su bili i ljudi koji su lojalni i u bliskom odnosu sa SPC-om. Ta vlada je u dobroj meri došla na talasu srpskog nacionalizma. Bila je veoma heterogena. Koalicione partnere nije objedinjivalo ideološki ništa drugo osim nastojanja da smene socijaliste”, kazao je Darmanović.

Smatra i da osim što je Crna Gora izgubila ogromno vreme, u širem smislu nije loše da se društvo navikne na pad vlada i da se zbog toga neće dogoditi smak sveta.

“Status verskih zajednica je regulisan zakonom. Postoji jedna vrsta podele na (nekanonske) CPC i SPC među pravoslavcima. SPC je nametnuta, a autokefalna CPC je izbrisana dekretom. Ne želim sporiti da SPC ima većinsku podršku u Crnoj Gori, ali je jasno kakvu su ulogu verske zajednice imale u sukobima. SPC negira crnogorski identitet i to njeni čelnici ne kriju”, kazao je Darmanović.

Na pitanje da li će sada možda doći do pomirenja, Darmanović misli da to ne može nijedna vlada na kratak rok.

“Verovatno rasplet ove krize ne bi izgledao ovako da Crna Gora nije članica NATO-a, to joj donosi status da je saveznica organizacije koja počiva na principu ‘svi za jednog, jedan za sve’. Da toga nije bilo verovatno bi neke druge sile koje su prisutne na zapadnom Balkanu, sa svojim saveznicima delovale još jače prema Crnoj Gori u političkom smislu”, kaže Darmanović.

Dodao je da je o tome svedoči činjenica da su i EU i članice NATO-a s pažnjom pratili šta se dešavalo proteklu godinu. Smatra i da bi stvari u BiH bile dosta drugačije da je članica NATO saveza.

“BiH je zemlja u kojoj se sudaraju dve geopolitičke sile. Jedna koja vuče zemlju prema evroatlanskoj zajednici i druga koja je vuče na istok. To ne znači da je taj problem nerešiv”, kaže Darmanović i dodaje:

“Verujem da nećemo ostati da se čitav region ne pridruži evroatlanskoj zajednici. Rešenje za neke zemlje koje imaju bliske odnose sa Srbijom, uvek zavisi od situacije u njoj. Zamislite situaciju da Beograd sutra objavi da želi da bude EU i članica NATO-a , zbog toga su bitne i susedne zemlje koje imaju svoje interese u BiH. Ukoliko bi u Srbiji duže vremena preživljavala ideja koju ze


Povezane vijesti

“Pogledajte tugu, naša djeca ih dočekuju” Nisu baš svi Crnogorci oduševljeni dobrodošlicom “orlovima” (VIDEO)

eTrebinje

Obrađeno 45 odsto glasova: Milo Đukanović vodi u trci za predsjednika Crne Gore

eTrebinje

Mandić izlazi na crtu Đukanoviću

eTrebinje

Ko su potencijalni kandidati za predsjednika Crne Gore

eTrebinje

Neredi ispred Skupštine Crne Gore nakon usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku

eTrebinje

Crna Gora: Planirao da proda maloljetnu kćerku strancu za 14.000 evra

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više