eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Interesi stranaka jači od jeftinijeg goriva i hrane

Izvor: CAPITAL: Dejan Tovilović

Fotografija: CAPITAL: Dejan Tovilović


BANJALUKA, SARAJEVO – Delegati Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Domu naroda presudiće da li će građani Bosne i Hercegovine imati jeftinije gorivo i osnovne životne namirnice, a odluku će donijeti u posljednjem momentu.

Kako stvari stoje, odluka neće biti poznata do početka sjednice.

Kako ćemo glasati odlučićemo na sjednici kluba koja se održava neposredno pred sjednicu Doma naroda i tada će se sve znati” poručila je kratko za CAPITAL delegat ove strane Dušanka Majkić.

Podsjećamo, Klub srpskog naroda čine četiri delegata SNSD-a i jedan SDS-a, koji ne može puno da utiče na njihovu odluku.

Međutim, način na koji su se ponašali najviši funkcioneri ove stranke i izjave koje su davali ranije ukazuje na to kako građani nemaju čemu da se nadaju.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković u proteklih nekoliko sedmica više puta poručio kako je Vlada spremna da se odrekne svog dijela kada su u pitanju akcize.

Tako je pričao sve do prije nekoliko dana kada je njegov stranački šef Milorad Dodik pokazao da razmišlja sasvim drugačije.

Poručio je kako se akcize neće ukidati, “svidjelo se to nekom ili ne”.

Kako da održavamo zdravstvo, kako da održavamo obrazovanje, kako da radimo ovo što radimo ako bi pratili logiku da ukinemo sve. Neće se ukidati. Ima nivo odgovornosti do kojeg možemo ići i mi smo to već uradili ekonomskim politikama i našim mjerama smo to smanjili. Ali ima nivo kada ne možemo to više da radimo”, izjavio je Dodik početkom mjeseca.

Takođe, jučerašnje napuštanje sale poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu neposredno pred izglasavanje Zakona o PDV-u i ukidanju akciza, za mnoge je bila jasna potvrda da se Dodikov stav nije promjenio.

Poslanik u PSBIH Branislav Borenović (PDP) u izjavi za CAPITAL kaže kako je on, ali i kolege koje su podigle ruku uvis, uradili svoj dio posla i ispunili svoju obavezu.

Kaže kako su poslanici u PSBiH bili primorani da sami predlože mjere, jer to ne čine ni entitetske ni vlast na nivou zemlje.

Bježati od ovako važnih odluka i donošenja mjera kojima se pomaže svim građanima, prevoznicima, privredi je krajnji bezobrazluk. Naravno,  po Ustavu da bi zakon stupio na snagu mora proći i drugi dom, Dom naroda, i tu će se SNSD morati izjasniti. Tražimo da se pod hitno sazove sjednica Doma naroda, ako predsjedavajući tog Doma Dragan Čovic to ne uradi, očekujemo da pojedini delegati iz opozicije to urade. Baš me briga za SNSD-ove unutrašnje igrarije, ovdje je potrebno sve ostaviti po strani, i hitno bar izglasati ove zakonske mjere da se olakša postojeći cjenovni haos. SNSD to zaustavlja ali i snosi sve posljedice trenutnog ekonomskog stanja”, kaže Borenović.

Inače, dobro upućeni sagovornici CAPITAL-a kažu kako su šanse da ove mjere “prođu” Dom naroda minimalne, jer je pored SNSD-a tu i HDZ BiH čiji su poslanici juče takođe napustili sjednicu Predstavničkog doma.

SNSD će prihvatiti dopune Zakona o PDV-u, ali će rušiti akcize. Sa druge strane HDZ će srušiti Zakon o PDV-u. Tako SNSD neće snositi velike posljedice, a neće ni njihovi koalicioni partneri iz HDZ-a jer su oni sigurni sa svojih 150.000 glasova i stranka su bez konkurencije kod hrvatskog naroda u BiH”, kaže naš sagovornik.

Inače, podaci Uprave za indirektno oporezivanje pokazuju kako je BiH po osnovu akciza na naftu i naftne derivate od 2006. godine do danas prikupila oko 7,5 milijardi maraka.

Samo u januaru ove godine je prikupljeno skoro 38 miliona maraka. Od tog iznosa 61,88 odsto pripalo je Federaciji BiH, Republici Srpskoj 34,57 odsto, a ostatak Brčko distriktu.

Iz UIO BiH su jutros za CAPITAL pojasnili kako bi im u idealnim uslovima trebalo najmanje pola godine da se prilagode novom sitemu PDV-a o čemu možete čitati OVDJE.


Povezane vijesti

Poslanici u BiH regionalni šampioni u visini plate

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više