eTrebinje
Trebinje

Petrović: Istorijski prihod ERS-a od skoro milijardu KM, dobit 80.000.000 KM, nastavljaju se sve investicije

Izvor: Rejting.info

Fotografija: Rejting.info


Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ ostvarila je istorijske prihode i dobit u 2021. godini, rekao je generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović navodeći da su ukupni prihodi na nivou holdinga bili oko 993.000.000, dok je dobit  oko 79.854.000 KM.

Petrović je rekao da zahvaljujući ovakvim rezultatima ERS ima najpovoljnije cijene električne energije i za građane i za privredu, pojašnjavajući da građani plaćaju godišnju cijenu od 22,5 evra za megavat-čas, dok je u Hrvatskoj ta cijena do 1. marta iznosila 56 evra.

“Ovako dobri rezultati su dokaz uspješnog rada cijelog holdinga i svih njegovih preduzeća. Imali smo dovoljno električne energije za domaće kupce, a svi viškovi su izvezeni po cijenema koja su na tržištu zbog čega trgovinu električne energije preko berze, zbog sbakodnevnih promjena cijena, sada dogovoramo na dnevnom nivou”, naveo je Petrović.

Uspješan rad ERS-a omogućio je i nastavak svih investicija, prvenstveno HE “Dabar”.

“ERS je obezbijedio 83.820.000 KM za dokapitalizaciju HET-a za nastavak izgradnje HE ‘Dabar’. Pričaju da nemamo novca, da je nemoguća tako velika dokapitalizacija HET-a od strane ERS, evo želim da im kažem da je novac obezbijeđen u cjelosti”, naveo je Petrović.

Petrović je istakao i da je vrijednost cjelokupnog holdinga ERS oko 4.160.000.000 KM, dok je zaduženost sistema bez kredita kineske “Eskim banke” za HE “Dabar” oko 14 odsto.

“Sa tim kreditom zaduženost ERS-a će biti oko 20 odsto, a dozvoljeno nam je do 35 odsto, što znači da imamo prostora za još nekoliko investicija”, naveo je Petrović.

Govoreći i Solarnoj elektrani “Trebinje 1, rekao je da je njena godišnja proizvodnja oko 130 gigavat-časova električne energije, a da će ERS imati vlasništvo od 30 odsto, a mađarska kompanija 70 odsto.

“Ono što je najvažnije je da će ERS po cijeni od 50 evra za megavat čas otkupljivati  električnu energiju po ugovoru na period od 25 godina. Cijena megavat-časa na berzi doseže i do 400 evra. Ako uzmemo da će prosječna cijena u budućnosti biti 150 evra po megavat času, onda će ERS za 25 godina prihodovati oko 325.000.000 KM, a za istu energiju platiće nešto više od 162.000.000 evra. To je više nego duplo veći prihod ERS-a za isti vremenski period, s tim da ERS ima pravo i na 30 odsto od dobiti od 160.000.000 evra – ukoliko je bude. Ovo je najbolji model na Balkanu, neka dođe neko i ponudi bolji”, rekao je Petrović.

On je naveo i da ERS radi na projektima “Gornja Drina” i vjeroelektrani “Hrgud”, te da ovo preduzeće planira i zajedničke projekte sa Srbijom te izgradnju HE “Sutorina” snage oko 200 megavata instalisane snage, solarne elektrane u Ljubinju, HE “Bileća” i “Nevesinje” kao dio sistema “Gornji horizonti”.

Prema njegovim riječima, planirana projekcija dobiti ERS-a 2026. godine je oko 150.000.000 evra, a nakon što budu završeni svi projekti na kojima se u ovom trenutku aktivno radi.

On je najavio izgradnju zgrade za “Javno snabdijevanje” u Nemanjinoj ulici u centru Trebinja, gdje će biti smješten i dio gradskih službi.


Povezane vijesti

Petrović: Cijena struje neće se mijenjati ove godine

eTrebinje

“Elektroprivreda” osnovala preduzeće u Sloveniji

eTrebinje

„Elektroprivreda Srpske“ želi da prva kupi automobil na električnu energiju

eTrebinje

Dobit ERS pala za 31 milion KM i pored rekordnih cijena struje

eTrebinje

Petrović: Teže je raspodijeliti preostalih 10 odsto pozicija, nego 90%

eTrebinje

Uskoro početak glavnih radova na HE “Dabar”

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više