eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Prvi korak kontakt s proizvođačima: FZO spreman da finansira nabavku senzora za djecu oboljelu od dijabetesa tipa jedan

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Ilustracija


Fond zdravstvenog osiguranja RS spreman je da finansira nabavku senzora za kontinuirano mjerenje šećera za djecu oboljelu od dijabetesa tipa jedan.

Ovo je dogovor jučerašnjeg sastanka predstavnika članova Udruženja DIABETno1 sa predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja. Fond može da finansira nabavku senzora samo koji su registrovani kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ali je problem je što senzori koje najviše koriste djeca nisu registrovani. Odnosno, registrovani senzori bi odgovarali samo za insulinske pumpice koje koristi desetak djece.

– Zato su u Fondu izrazili spremnost da nam pomognu oko kontakiranja drugih proizvođača da se registruju u BiH kako bismo postigli što bolji rezultat. Bitno je da postoji volja i na tome smo im zaista zahvalni, a nadamo se da ćemo zajedno postići pozitivan rezultat – kaže Dejan Travar, roditelj oboljele djevojčice od dijabetesa tipa 1.

Procijenjeno je da je za senzore za oboljelu djecu potrebno oko 1,6 miliona KM godišnje.

Djeca oboljela od dijabetesa tip 1 šećer u krvi mjere iz prsta oko 15 puta dnevno, a ponekad i mnogo više. Kako bi imali život sa manje boli, ali i da im se poštede mali prstići od konstantnih bockanja, roditelji pokušavaju na sve načine u drugim zemljama, (pa i na crnom tržištu) da kupe senzore za kontinuirano mjerenje šećera.

Senzori se apliciraju na kožu svake dvije sedmice i oni im doslovno spasavaju život, jer pokazuju u svakom trenutku vrijednost izmjerenog šećera, pa se na vrijeme mogu preduhitriti teške hipoglikemije, a što je sa bockanjem prstića nemoguće.

SVJESNI POTREBA OBOLJELIH

U Fondu ZO kažu da u kontinuitetu i u skladu s finansijskim mogućnostima nastoje da prošire paket prava za oboljele od dijabetesa. Iako za sada, između ostalog, Fond finansira trakice za mjerenje šećera, u Fondu su, kako kažu, svjesni dodatnih potreba ovih osiguranika i spremni su d, u skladu s finansijskim mogućnostima, zdravstvenu zaštitu kreiraju i unapređuju u skladu s potrebama osiguranika i zdravstvene struke.


Povezane vijesti

Trebinje: Alarmantan rast broja oboljelih od dijabetesa

eTrebinje

U Srpsku stižu vakcine protiv HPV virusa: Preporučena imunizacija za 44.000 djece

eTrebinje

Održan 11. trebinjski kros protiv dijabetesa

eTrebinje

U popa i popadije kuća puna dječice: Evo koji su pravoslavni sveštenici u BiH šampioni nataliteta (VIDEO, FOTO)

eTrebinje

Dječija nedjelja: Mališani kod gradonačenika

eTrebinje

Sveštenik i psiholog o odlasku djece i trudnica na sahrane” Trebalo bi da pričamo o tome, jer je smrt dio života”

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više