eTrebinje
Zdravlje

Studija: Kovid napada muški polni organ – u opasnosti više tkiva

Izvor: b92

Fotografija: Fernando Zhiminaicela/Pixabay


Bol u testisima, erektilna disfunkcija, smanjen broj i kvalitet sperme i smanjena plodnost, direktna su posljedica infekcije virusom korona pokazuje nova studija.

Više tkiva muškog genitalnog trakta može da bude zaraženo SARS-CoV-2, izvještava nova studija “Northvestern Medicine” na velikim životinjskim modelima. Studija, kod SARS-CoV-2 inficiranih rezus makaka, otkrila je da su prostata, vaskulatura testisa, penis i testisi zaraženi virusom.

Iznenađujuće otkriće je napravljeno korišćenjem PET skeniranja specijalno dizajniranog da otkrije mjesta infekcije koja se širi tokom vremena u skeniranju cijelog tijela.

Naučnici nisu znali šta će pronaći, ali su očekivali da vide virus u plućima i visoko u nosu blizu mozga jer su ljudi osjećali gubitak ukusa i mirisa.

Dokazi da infekcija SARS-CoV-2 može negativno uticati na seksualno zdravlje i plodnost muškaraca se povećava svakim danom. Ali naučnici nisu znali razlog i pitali su se da li je uzrok groznica i upala.

Nova studija pokazuje kako virus može da izazove patologiju u prostati, penisu, testisima i vaskulaturi testisa (krvnim sudovima), tvrde istraživači.

Studija se smatra preliminarnim istraživanjem dok se ne objavi u časopisu sa recenzijom, prenosi Technology.

Kliničke studije sugerišu da 10% do 20% muškaraca zaraženih SARS-CoV-2 ima simptome povezane sa disfunkcijom muškog genitalnog trakta.

Ovo sugeriše da desetine miliona muškaraca koji su zaraženi SARS-CoV-2, posebno onih koji su imali teški kovid 19, treba da provjere svoje seksualno zdravlje i plodnost kako bi utvrdili da li bi dodatne terapije mogle da spriječe ili umanje buduće probleme.


Povezane vijesti

Najnovije istraživanje: Ukoliko ste preležali koronu, kao da ste se vakcinisali

eTrebinje

Rus otkrio: “U SAD stvorena hibridna verzija korone, virus ubio 80 odsto zaraženih”

eTrebinje

Nakon dvije i po godine: Iz SZO poručuju da se nazire kraj pandemije korona virusa

eTrebinje

Za hitnu upotrebu: Odobrena vakcina protiv kovida za inhalaciju

eTrebinje

Otkriven novi test za mjerenje kovid antitjela, saznate sve kod kuće

eTrebinje

U Srpskoj 202 novozaraženih, u Trebinju 26

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više