eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Svaka prijava pa i protiv policije biće provjerena

Izvor: SRNA

Fotografija: SRNA


“Sve i jedan policajac koji bude optužen za prekomjernu upotrebu sile će se pojaviti na sudu i dati izjavu, a tužilaštvo i sudovi su tu da cijene da li je bila opravdana upotreba sile”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da svaki građanin Srpske ima pravo da podnese tužbu, pa i protiv policije, ako smatra da je ugrožen njegov tjelesni integritet na bilo koji način, ali i da ona mora biti dokazana.

Lukač je komentarišući navode da su tužbu najavila lica koja su u Banjaluci uhapšena u akciji policije u okviru istrage ubistva policijskog službenika Radenka Bašića u Prijedoru, Lukač je napomenuo da će policija sa svoje strane provjeriti da li su učesnici koji su bili prisutni u toku akcije radili u skladu sa zakonom.

“Sve i jedan policajac koji bude optužen za prekomjernu upotrebu sile će se pojaviti na sudu i dati izjavu, a tužilaštvo i sudovi su tu da cijene da li je bila opravdana upotreba sile”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

Govoreći o izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima je najavio istražnu akciju u vezi sa navedenim ubistvom, Lukač je rekao da Dodik kao politika ličnost na važnoj funkciji u BiH i lider najjače političke stranke u Srpskoj ima pravo na svoje mišljenje.

On je napomenuo i da ne znači da to mišljenje utiče na rad policije u smislu da se na taj način miješa u rad policije i da naređuje šta treba da radi.

“To su akcije koje je policija spremala tih dana u kontinuitetu, te dogovorila i zajedno sa tužilaštvima, koja su bila obaviještena o tome da će biti privedena određena lica koja se dovode u vezu sa ubistvom u Prijedoru”, rekao je Lukač.

Lukač je napomenuo i da je u toku tih akcija sve urađeno po propisima, te da je imao sve potrebne informacije i bio u komunikaciji sa svim ljudima koji su bili uključeni u izvođenje akcije, iako je tada bio na službenom putu.

“Imamo svoj način komunikacije, a moje lično prisustvo na licu mjesta nije neophodno, jer nisam neko ko radi uviđaj, ili odlučuje koje lice će na kraju da se hapsi. To rade naši inspektori u skladu sa ovlaštenjima”, pojasnio je Lukač.

Iz tog razloga, dodao je on, u okviru Ministarstva formirana je Uprava za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i najtežih oblika krivičnih djela.

“Inspektori u toj upravi bave se isključivo tim najtežim krivičnim djelima, a to su ubistva, organizovani kriminalitet u svim vidovima i tim inspektorima ne treba ministar da ima kaže šta treba da rade”, rekao je Lukač.

Govoreći o navodima da je u policiji u Prijedoru bilo lica koja su odavala službene informacije kriminalcima, Lukač je rekao da nijedna policija na svijetu nije imuna na tu pojavu, te da će Ministarstvo provesti opsežnu istragu širom Srpske.

“Sve i jedan policajac za kojeg se dokaže da je bio u kontaktu sa bilo kojim kriminalcem, naročito ako je odavao određene podatke, biće procesuiran i izbačen iz Ministarstva”, rekao je Lukač.


Povezane vijesti

Državljanin Srbije krao po buticima u Trebinju

eTrebinje

Torcida napala policiju koja je uzvratila vatrenim oružjem: Dvoje propucanih, više ozlijeđenih

eTrebinje

Proteklog vikenda 40 vozača vozilo pod dejstvom alkohola

eTrebinje

Opsadno stanje u više gradova Srpske – na ulicama policija s dugim cijevima

eTrebinje

Lukač u Trebinju: MUP RS spreman za sve izazove u cilju što bolje bezbjednosti građana (FOTO)

eTrebinje

Policijska akcija na više lokacija u Hercegovini

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više