eTrebinje
Najnovije Trebinje

Aleksandar Sarić: Pozivamo sve narodne poslanike iz Trebinja i Hercegovine da podrže „Zakon o majci“

Izvor:

Fotografija:


Ništa novo nećemo reći a da prije toga nismo znali da je PORODICA temelj svakog društva. Takođe znamo da je porodica oaza mira i sigurna luka i nepresušni izvor ljubavi i podrške. Mjesto gdje kroz vrijeme učimo velike lekcije, tj. porodica je ta koja nas motiviše da bez obzira na nevolje i nedaće koje se zadese  da nikada ne pokleknemo i uvijek idemo naprijed, da pobijedimo i da stvaramo i ostvarujemo svoje snove.

Stub svake zdrave porodice jeste MAJKA. Ona je upravo ta koja je najviše spremna na žrtvu, i njen osmijeh je najiskreniji a njena suza najteža. Kroz prošla vremena i kroz istoriju našeg naroda upravo je majka ta koja je nosila najveće i najteže breme vremena.

Danas u ovoj našoj Republici Srpskoj koju volimo i čuvamo moramo priznati da nije lako stvarati porodicu, biti roditelj i majka, koliko se god ko ljutio i na kritike zamjerao.

U protekle dvije decenije naše institucije su kroz mnoge zakone davale podršku porodici i rađanju, ali statistika godinama u nazad i brojke rođene djece pokazuju da nije bilo dovoljno. Svugdje smo novac rasipali i ulagali ali na porodicu i rađanje smo štedili. Kriteriji za dodjelu i ono malo materinskog i dječijeg dodatka su nam bili rigorozni, a i danas su.

Rezultat loše demografske politike godinama u nazad je rekordna i poražavajuća brojka rođene djece čak ispod 9.000 u 2021. godini, tačnije po podacima Zavoda za statistiku u Republici Srpskoj  u 2021. godini rođene su 8.543 živorođene bebe. A umrlo je 18.732 ljudi.

Znamo da je BRAK, PORODICA I RAĐANJE stvar lične odluke ali smo i takođe svjesni i činjenice da je potrebna iskrena i trajna zakonska podrška posebno mladim ljudima koji iskreno žele da stvaraju porodice i budu odgovorni roditelji.

Potrebna je SIGURNOST!!!

Zbog toga je Udruženje roditelja sa četvoro i više djece Republike Srpske pokrenulo inicijativu te sačinilo prijedlog ZAKONA O MAJCI i predalo ga resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske na razmatranje. U protekloj godini obavio se razgovor sa svim političkim subjektima tj. strankama u Republici Srpskoj gdje se naišlo na veliku podršku o predloženom zakonu. Čeka se Vlada i Premijer da krenu sa izradom zakona i po hitnoj proceduri predlože zakon na usvajanje.

Ovaj zakon daje svakoj majci u Republici Srpskoj bez obzira koliko je djece rodila određene benefite i stimulacije do navršene 18 godine dijeteta. Ovo bi bio istorijski zakon i demografski preporod koji će MAJKU koja želi da rađa staviti na onu stepenicu u društvu gdje je ponos izrađati što više djece i nije „bruka“ imati veliku porodicu. Zakon koji bi mladim ljudima dao sigurnost i vratio samopouzdanje da ostanu na ovim prostorima koje su njihovi očevi stvarali i krvlju natopili. Zakon koji daje šansu institucijama da isprave grešku iz proteklog vremena i dokažu da stvarno žele da opstanemo na ovim prostorima i pobijedimo ovaj demografski slom u koji smo već debelo zakoračili i u Boga se nadamo da nismo zakasnili. Jer kome pravimo puteve i investiramo ako nema ko da hodi njima, kome gradimo škole i vrtiće ako nema đaka i mališana, džaba i bolnice ako se u porodilištima sve manje čuje plač novorođenih beba, džaba su nam i institucije ako ne bude mladosti u njima. Sve je džaba…..

Juče je na zasjedanju Narodne Skupštine Republike Srpske narodni poslanik gospodin Maksim Skoko uputio javnu podršku o predloženom ZAKONU O MAJCI te mu se ovom prilikom kao Udruženje roditelja sa četvoro i više djece grada Trebinja i zahvaljujemo, te pozivamo sve narodne poslanike iz Trebinja i Hercegovine da u svojim javnim izlaganjima podržite ovaj zakon i učinite sve što je u vašoj političkoj moći da se ovaj zakon što prije usvoji i ugleda svjetlost dana, ali da ta podrška bude iskrena, istrajna i bez političkog marketinga.

Na kraju citiram riječi jednog sveštenika koji kaže „Moja jedina želja je da umrem prije svoje djece“, a ja ću da dam sebi za pravo da dodam: moja želja je da ovdje u ovom prelijepom Trebinju, kršnoj Hercegovini i našoj Republici Srpskoj koju smo skupo platili živim i dočekam starost pored svoje djece i ako Bog da sa puno unučadi.

Buduća pokolenja i vremena koja dolaze će nam svima suditi i biti naša sudba.

S poštovanjem i vjerom u podršku ZAKONA O MAJCI.

Aleksandar Sarić


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više