eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

“Bićemo željni i piletine”

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Ilustracija


Kilogram pilećeg filea u Srpskoj je sa devet-deset KM poskupio na skoro 15 KM, što je ubjedljivo najviša cijena ovog mesa dosad.

Riječ je o drastičnom poskupljenju još jedne životne namirnice, u moru hrane čije cijene divljaju u posljednje vrijeme.

Kad je riječ o mesu, piletina je, svakako, bila najtraženija, s obzirom na činjenicu da je bila jeftiniji od svih ostalih vrsta u mesnicama i marketima.

– Kad sam čuo da je pileće bijelo meso poskupilo, i za koliko je otišlo, nisam mogao da vjerujem. Pa, riječ je o poskupljenju od pet KM po kilogramu, što je rekord svih rekorda. Došli smo u poziciju da je i piletina luksuz, a donedavno je bila dostupna i onim siromašnijim. Sad ćemo, bogami, i nju zaobilaziti, kao i junetinu i teletinu. Ko bi rekao da ćemo i piletine biti željni – ističe Danilo K. iz Banjaluke.

U Zajednici živinara Republike Srpske naglašavaju da nije bilo izbora, nego da se ide sa pomenutim poskupljenjem.

– Cijene na tržištu, u suštini, prate poskupljenje imputa, odnosno ulaznih sirovina. Stočna hrana je poskupila oko 35, neke vrste i za 40 odsto. A stočna hrana je osnovni sastojak u cijeni piletine, u kojoj učestvuje do 70 odsto. Kukuruz je u ovo doba prošle godine bio oko 400, a sada do 750 KM po toni. Nadamo se da će se izvoz kukuruza iz Srbije prema BiH otvoriti, jer bi to uticalo na smanjenje cijene stočne hrane, posljedično i piletine – objašnjava za Srpskainfo predsjednik Upravnog odbora ove zajednice Velibor Popović.

Naglašava da je cijena utovljenog brojlera je 1,56 otišla na preko dvije KM po kilogramu žive vage.

– Dakle, za oko 30 odsto otišla je proizvođačka cijena. Kada uzmemo u obzir sva poskupljenja i troškove, cijena bijelog mesa na policama je između 14 i 15 KM. Cijelo pile je sa 4,45 poskupilo na 5,99 KM – naglašava Popović.

Ističe da su najveći udar na domaću proizvodnju piletine poskupljenja sirovina i energenata.

– Ako njihove cijene i dalje budu ovako rasle, bićemo u kolapsu – poručuje Popović.


Povezane vijesti

Kako će plaćati struju od januara: Višečlana porodica potroši i 800 kilovata za mjesec

eTrebinje

Prisješće nam i slave i praznici: Evo za koliko bi poslije posta mogli da poskupe prasići u Srpskoj

eTrebinje

“Potrebne su vam četiri plate za kvadrat stana”

eTrebinje

Kad je barel koštao kao danas, gorivo smo plaćali 2,3 KM

eTrebinje

Piletina pojeftinila, očekuje se dalji pad

eTrebinje

“LITAR BI BIO SAMO 2,77 KM” Poznati ekonomista predložio dva načina smanjenja cijene goriva, ni u jednom slučaju država ne gubi

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više