eTrebinje
Najnovije Hercegovina

ERS dokapitalizovao HET, povećana tražnja za akcijama

Izvor: CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Fotografija: RTRS


BANJALUKA – Pred istek roka za korištenje prava preče kupovine akcija „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET), u procesu dokapitalizacije, na Banjalučkoj berzi primjetno je povećanje trgovanje hartijama od vrijednosti tog preduzeća.

Vlasnici redovnih akcija, koji su registrovani u Centralnom registru hartija od vrijednosti 18. marta 2022. godine, imali su pravo preče kupovine akcija HET-a, srazmjerno njihovom procentualnom učešću u akcijskom kapitalu.

Rok za korištenje prava preče kupovine akcija počeo je da teče 31. marta i trajao je danas do 16 časova.

“Matično preduzeće „Elektroprivrede RS“ upisalo je akcije srazmjerno svom učešću (64,9%) u kapitalu HET-a, odnosno uložilo je 83,7 miliona KM u dokapitalizaciju”, potvrđeno je za CAPITAL.

PREF koji ima 10 odsto učešća nije iskoristio pravo preče kupovine akcija, dok Investiciono-razvojna banka Republike Srpske nije razmatrala učešće Fonda za restituciju u ovoj dokapitalizaciji, tako da nije korišteno ni pravo preče kupovine.

Preostale akcije iz emisije, ukoliko ih bude, biće predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi.

Prije toga, pojačan je promet akcijama HET-a, koji je od kraja marta do danas iznosio ukupno 57.086 KM.

Dvije značajnije kupovine akcija bile su u posljednja dva dana. Tako je juče kupljeno 57.290 akcija za 19.478 KM, a danas je taj iznos bio veći i za 100.000 akcija je plaćeno 34.000 KM.

Cijena po kojoj je prodavana jedna akcija danas i juče iznosila je 0,34 KM, dok je u dokapitalizaciji ponuđena cijena 0,46 KM i prodajni nalog, za preostale akcije, biće unesen po istoj cijeni, uz standard povećanja od 0,01 KM.

Podsjećamo, nakon neuspješnog pokušaja dokapitalizacije u januaru, Uprava „Hidroelektrana na Trebišnjici“ odlučila je da promjeni uslove pod kojima će obezbijediti dodatni novac i da emituje manje akcija (280 miliona) nego što je prvobitno planirala, a povećali su i cijenu po akciji sa 0,29 KM na 0,46 KM.


Povezane vijesti

Dodik u Trebinju: Energetski sistem stabilan, cijene ostaju iste

eTrebinje

Petrović: U Srpskoj neće biti poskupljenja struje (VIDEO)

eTrebinje

Potpisani prvi ugovori sa ERS: 10 kuća u Vinogradima dobija solarne elektrane

eTrebinje

Hoće li biti zaustavljeni projekti koje finansira Njemačka? (VIDEO)

eTrebinje

Ko ostvaruje pravo na subvencije Elektroprivrede Srpske za postavljanje solarnih panela?

eTrebinje

Elektroprivreda RS ostaje većinski vlasnik HET-a

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više