Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić danas su svečano otvorili zatvoreni bazen u Trebinju.

Otvaranju bazena prisustvovala je ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović, generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović i brojne zvanice.

Riječ je o jednom od najvećih investicionih projekata realizovanih u ovom gradu u posljednjih desetak godina.

Vrpcu su svečano presjekli srpski član Predsjedništa BiH Milorad Dodik, premijer Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da i ovo doprinosi uvjerenju da se u Republici Srpskoj može uraditi puno toga.

On je istakao da će ovaj bazen biti mjesto i za rekretativce i za one koji hoće da uživaju, a pokazuje da je Republika Srpska sposobna i moćna da može da planira i se ovđe gradi jedan ovakav objekat.

“Gradićemo novu bolnicu, želimo da spojimo Trebinje brzom cestom do Višegrada. U Trebinju je sve više ljudi sa strane. Gradićemo aerodrom sa Srbijom. Tu je i obilaznica. Grad već izleda drugačije, a tek će se promijeniti”, istakao je Dodik.

IMG_0758_resized_20220425_052357542.JPG (118 KB)

Gradonačelnik Mirko Ćurić je rekao da je riječ o impozantnom objektu, koji je već sada na ponos svih građana Trebinja i Srpske.

On je rekao da već sada postoje zainteresovane selekcije i klubovi koji bi upravo u Trebinju održavali svoje pripreme.

“Izgradnjom objekta očekujemo još bolje rezultate naših plivača i vaterpolista. Na inicijativu Grada oko 1.000 djece i omladine iz posebnih kategorija imaće besplatno korišćenje bazena“, rekao je gradonačelnik Ćurić.

FRM3tm5XIAYvtzc.jpg (80 KB)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je zatvoreni bazen u Trebinju, koji je danas svečano otvoren, jedan od najvećih sportskih infrastrukturnih objekata građenih u novije vrijeme.

Premijer je istakao da je riječ o investiciji vrijednoj više od 14 miliona KM i kompleksu koji obuhvata više od 10.000 metara kvadratnih.

Višković je izrazio zadovoljstvo što je građanima stavljen na raspolaganje veličanstven objekat olimpijskog tipa koji će moći da zadovolji potrebe ne samo Hercegovine, nego i Republike Srpske u smislu međunarodnih vaterpolo i plivačkih takmičenja.

Premijer je izrazio očekivanje da će se ovim u narednom periodu na velika vrata vratiti plivački sport u Trebinje.

“Tradicija plivanja i vaterpola ovđe je stara više od 70 godina i nadamo se da će ovim kompleksom uslovi za trening, rad i promociju naših novih talenata biti na visokom nivou”, naveo je Višković.

On je istakao da je ponosan na Republiku Srpsku, Trebinje, “Elektroprivredu”, HET, naglasivši da je ova generacija stavila ovaj objekat na raspolaganje građanima Trebinja i Hercegovine.

IMG_0797_resized_20220425_062022821.JPG (125 KB)

Gordan Mišljić, direktor Hidroelektrana na Trebišnjici, rekao je da je protekao dugi niz godina da bi ovo preduzeće ispunilo obavezu, da završi jednu cjelinu otvorenih i zatvorenih plivačkih kompleksa nauštrb što je rijeka Trebišnjica promijenjena u odnosu na njeno prirodno stanje.

On smatra da je sve uređano veoma kvalitetno i da će biti zadovoljni, a sve je koštalo oko 13,3 miliona KM.

Zatvoreni bazen u Trebinju, koji je danas svečano otvoren, jedan je od najreprezentativnijih sportskih objekata u cijeloj BiH, izjavila je ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović.
Davidovićeva je izrazila zadovoljstvo završetkom izgradnje bazena u Trebinju jer je razvoj sportske infrastrukture preduslov za razvoj sporta, ali i turizma.

Sastoji se od olimpijskog bazena i malog bazena, i drugih pratećih objekata.

FRM6EgVXsAAGbqO.jpg (193 KB)

Podsjećamo, ovo je reprezantativno zdanje izgrađeno na oko 10 hiljada kvadratnih metara koji obuhvata bazen za plivanje olimpijskih dimenzija sa pratećim bazenom za rasplivavanje, gledalište sa oko 500 mjesta, te prateće sadržaje, sale za fitnes, restoranski prostor i smještajne kapacitete.

Izgradnja je koštala 13 miliona maraka, a investitor su Hidroelektrane na Trebišnjici.

Gradnja zatvorenog bazena, počela je 2017. godine. Sve je usporeno nakon havarije u februaru 2019, kada je orkanski vjetar nanio ogromnu, milionsku štetu na gradilištu, pa se tokom saniranja štete i izmjene projekta izgubilo dodatno vrijeme.

Sada i zvanično, novi reprezentativni objekat, kakav nemaju ni mnogo veći gradovi i sportski centri u regionu je otvoren, a najviše će značiti plivačima, sportskim klubovima i rekreativcima, u planu su i plivačka takmičenja višeg i međunarodnog ranga, za šta bazen pruža sve uslove.

IMG_0782_resized_20220425_061009835.JPG (96 KB)

Dodatno će obogatiti turističku ponudu grada, a već su neki od najpoznatijih vaterpolo i plivačkih klubova iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske najavili saradnju.

IMG_0852_resized_20220425_062554038.JPG (189 KB)