eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Cijene goriva u Crnoj Gori niže nego u Srpskoj i BiH: Stižu i nova poskupljenja

Izvor: padrino.ba

Fotografija:


Poslije više od dvije decenije cijene goriva u Crnoj Gori su niže nego u Republici Srpskoj i ostatku BiH.

Rezultat je ovo mjera Vlade Crne Gore koja je početkom maja prepolovila akcize na gorivo, dok je u susjednoj zemlji ukinut i PDV na ulje i brašno pa su sada i ovi artikli u crnogorskim marketima značajno jeftiniji nego kod nas. Ulje u Crnoj Gori možete kupiti po cijeni od 1,8 do 1,9 evra ( 3,5 do 3,7 KM) dok je kod nas cijena uveliko premašila 5 KM.

Dizel se tokom ove sedmice u Podgorici i Nikšiću mogao kupiti po cijeni od 1,57 evra (3,07 KM) dok su u Srpskoj i BiH cijene dizela preko 3,20 KM, što je istorijski maksimum. Pri tom „naftaši“ najavljuju i novo poskupljenje jer je nabavna cijena goriva u protekla dva dana ukupno povećana za 10 feninga, potvrdio je Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Federacije BiH, što sve više dovodi privredu i građane u našoj zemlji u izuzetno nezavidnu situaciju.

Ostala je zabilježena izjava premijera Srpske Radovana Viškovića da nije pametno ukidati akcize na gorivo jer bi u tom scenariju „građani susjednih država napravili gužve na našim benzinskim pumpama“, pa se nameće pitanje sada šta će vlasti u Srpskoj i BiH učiniti kako njeni građani ne bi po istom modelu gorivo i ostale vitalne životne namjernice kupovali u susjednoj zemlji.

Da li će eventualno smanjenje potrošnje građana i kupovina u susjedstvu, a samim tim i smanjenje priliva u budžet (koji raste uprkos poskupljenjima i pune ga građani astronosmkim skokom cijena) konačno „otrijezniti“ naše političare, koji očigledno nisu spremni da se bave svakodnevnim problemima svojih građana već razmišljaju isključivo na koji način produžiti svoj opstanak na vlasti.

Prije talasa poskupljenja uzrokovanim krizom u Ukrajini BiH je bila među najjeftinijim državama kada su u pitanju cijene naftinih derivata (u skladu sa niskim primanjima njenih građana). Danas niže cijene goriva imaju Slovenija, Bugarska, Mađarska, Crna Gora, Malta, Poljska, što dovoljno govori o brizi vlasti za standard njenih građana i status privrede.

HP / Padrino, maj 2022.


Povezane vijesti

“Pogledajte tugu, naša djeca ih dočekuju” Nisu baš svi Crnogorci oduševljeni dobrodošlicom “orlovima” (VIDEO)

eTrebinje

Obrađeno 45 odsto glasova: Milo Đukanović vodi u trci za predsjednika Crne Gore

eTrebinje

Nakon radovanja hladan tuš: Dizel u Srpskoj od jutros jeftiniji, a evo kad će nas pogoditi novo poskupljenje

eTrebinje

Mandić izlazi na crtu Đukanoviću

eTrebinje

Ko su potencijalni kandidati za predsjednika Crne Gore

eTrebinje

Do vikenda će svi podići cijene: Evo koliko će koštati litar goriva na pumpama u Srpskoj

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više