eTrebinje
Najnovije Trebinje

Trebinje dobija novi prostorni plan nakon tri decenije

Izvor: Vesna Duka/Nezavisne

Fotografija:


TREBINJE – Trebinje će se u budućnosti planski razvijati i to jednako u centru grada, kao i u prigradskim naseljima, ali će urbanistički razvoj zavisiti i od svih ostalih segmenata od kojih zavisi način života bilo koje sredine.

Ovo je zaključeno na javnoj prezentaciji Nacrta Prostornog plana grada Trebinja za narednih 20 godina, koji je konačno urađen cjelovito po prvi put od Dejtonskog sporazuma.

Profesor doktor Velimir Šećerov iz Beograda, koji je rukovodio izradom prostornog plana, kaže da je ovaj dugi planski proces konačno u završnoj fazi, te da je rađen nekoliko godina, ali i prekidan više puta, između ostalog i zbog pandemije virusa korona.

“Saslušali smo i usmene sugestije i primjedbe koje bi trebale da poboljšaju rješenje i kvalitet faktički prvog plana nakon Dejtonskog sporazuma koji je jako značajan jer u svojoj strukturi ima ideju da izbalansira razvoj i centralnog naselja koje dominira, ali i okolnih naselja”, kazao je Šećerov.

On je apostrofirao i činjenicu da se kroz prostorni plan analiziraju različiti planski segmenti koji se odnose na demografiju, turistički i urbanistički razvoj, transgraničnu saradnju.

Takođe je napomenuo i to da je struktura plana definisana u tri kategorije: ekonomski, ekološki i društveno-socijalni dio i dodao da se svi projekti koji su ovdje dati odnose na svaki pojedinačni segment, iako su neki od njih već ranije definisani.

“Neki su već definisani nekim planskim dokumentima, kao što su trebinjski aerodrom, solarni kapaciteti i neki drugi infrastrukturni kapaciteti, energetski kapaciteti i tako dalje, ali smo uzeli u obzir i ono što karakteriše ovaj region, poput turizma i saradnje sa  okolnim centrima i državama“, rekao je Šećerov.

Da se sva ova dokumentacija ne smije uraditi parcijalno, a budući razvoj grada mora biti planski, potvrdio je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji kaže da u ovom gradu u zadnjih nekoliko godina vlada prava pomama za gradnjom, jer je iz godine u godinu sve veća potražnja za turističkim kapacitetima.

“Potražnja nekretnina je tolika da investitori jedva mogu da prate ovako ubrzani trend, pa sve ovo mora pratiti ubrzani razvoj, zbog čega gradska uprava gradi i novu infrastrukturu i donosi planove koji omogućavaju nesmetanu gradnju svim zainteresovanim investitorima”, kaže Ćurić.

On dodaje da zvanični podaci govore da su u posljednje vrijeme godišnje proda i do hiljadu stanova, pa će se, kako kaže, u budućnosti desiti neminovne promjene koje će lokalna uprava morati sprovoditi u djelo.


Povezane vijesti

Počeo upis u trebinjske srednje škole

eTrebinje

Koncertom Hladnog piva počela motorijada (Foto)

eTrebinje

Otvaranje Olimpijskog bazena odloženo za srijedu

eTrebinje

Dodik: Od avgusta 100 KM na platu u javnom sektoru

eTrebinje

U septembru gradnja nove bolnice u Trebinju koja će biti regionalnog značaja

eTrebinje

Simbolično na 88. godišnjicu – Nastavljeni radovi na restauriranju spomenika Njegošu i Dučiću

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više