eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Vlada po hitnom postupku povećava limit IRB kredita

Izvor: CAPITAL

Fotografija:


Vlada Republike Srpske uputila je po hitnom postupku u skupštinsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje RS kojim se značajno povećava procenat sredstava Fonda koji Investiciono-razvojna banka (IRB) može odobriti kroz kredit jednom korisniku.

Predloženim izmjenama procenat sredstava Fonda koji IRB može uložiti kod jednog korisnika kredita ili emitenta hartije od vrijednosti, uključujući i s njim povezana lica, povećava se sa 10 odsto do najviše 30 odsto tih sredstava.

Ovakav potez u Vladi Srpske opravdavaju potrebom „intenzivnije podrške preduzećima u RS za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata“.

„Imajući u vidu u opredijeljenost Republike Srpske i privrednih društava iz RS za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata, a usljed inflacije i negativnih međunarodnih dešavanja koja utiču na enorman rast cijena energenata i sirovina koje služe za njihovu realizaciju, predlažemo usvajanje ovog zakona po hitnom postupku“, navodi se u obrazloženju prijedloga.

Na ovaj način, dodaju, osiguraće se dodatna finansijska podrška realizaciji razvojnih projekata preduzeća putem kreditnih plasmana, ulaganja u hartije od vrijednosti i izdavanja garancija.

Među najvećim investicionim projektima u RS za koje se već duže vrijeme traže izvori finansiranja su oni u energetskom sektoru, poput hidroelektrana „Dabar“ i „Bistrica“.

Krajem prošle godine Vlada RS je potpisala sa Kinezima ugovor o finansiranju i izgradnji hidroelektrane „Dabar“ težak 190 miliona dolara.

Prema ugovoru, hidroelektranu će graditi kineska kompanija „China Energy Gezhouba Group“, a kreditiraće je kineska državna banka „Eksim“, na osnovu garancija Republike Srpske.

Međutim, kako je ukupna vrijednost HE „Dabar“ procijenjena na oko 660 miliona KM i znatno je veća od zaduženja kod kineske banke, može se očekivati i novi kredit kod domaćih banaka, a što je i sama Vlada RS priznala kada je krajem prošle godine od Narodne supštine RS tražila saglasnost za povećanje iznosa garancija koje može izdati u toj godini za čak 250 miliona KM.

„Za finansiranje izgradnje HE „Dabar“ biće potrebno izdati garanciju i za kreditno zaduženje na domaćem tržištu u iznosu od 78,2 miliona КM“, navela je Vlada u Odluci koju je tada uputila NSRS, a koju su poslanici prihvatili.


Povezane vijesti

Vlada Srpske pojasnila uslove o isplati finansijske podrške od 750 KM

eTrebinje

Mjere štednje u Vladi RS: Temperatura u kancelarijama do 20 stepeni

eTrebinje

Vlada RS predložila povećanje plata za 100 KM u javnom sektoru

eTrebinje

Vlada RS: Za ugrožene po 25 kg brašna i dva litra ulja

eTrebinje

Više od 10 miliona KM za podsticaje za povećanje plata radnika u RS

eTrebinje

Vlada RS utvrdila postupak dodjele turističkih vaučera

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više