eTrebinje
Trebinje

Zavod za stomatologuju RS otvorio dvije stomatološke ambulante u Trebinju – Od sada dostupne usluge i iz oblasti oralne hirurgije

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


Zavod  za stomatologiju Republike Srpske otvorio je danas u Trebinju prvu poslovnu jedinicu za regiju Istočne Hercegovine, u čijem sklopu se nalaze dvije ambulante – prijemno-stomatološka i oralno-hirurška. Prema riječima direktora Zavoda Miloša Kusa, u ovim ambulantama pružaće se stomatološke usluge koje nisu omogućene u okviru primarne zdravstvene zaštite.

„Otvorili smo jednu oralno-hiruršku ambulantu koja će da pruža usluge oralne hirurgije, jer su u pitanju procedure koje se ne obavljaju na nivou primarne zdravstvene zaštite, a Zavod to obavlja, te ovdje imamo i prijemnu stomatolišku ambulantu za pripremu pacijenata za intervencije“, rekao je Kus i dodao da će ambulante u budućnosti biti proširene i na usluge iz oblasti ortodoncije.

Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 130 000 KM, a usluge novootvorenih ambulanti moći će da koriste svi zdravstveni osiguranici po važećem cjenovniku Fonda za zdravstvenu zaštitu Republike Srpske, tj. besplatno ili uz minimalne participacije, kao i svi oni koji nisu osigurani, po komercijalnim cijenama koje će i dalje biti konkurentnije od aktuelnih cijena za ove usluge u privatnom sektoru.

Kus se danas zahvalio resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske na podršci, a posebne riječi zahvalnosti uputio je gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću i Gradskoj upravi, kao i menadžmentu Doma zdravlja Trebinje i privrednim subjektima – HET-u i Elektroprivredi RS koji su takođe podržali projekat.

Direktor Doma zdravlja Trebinje Maja Mićunović je istakla da otvaranje ambulanti nije samo značajno za grad, već i za cjelokupnu regiju Istočne Hercegovine.

amb1.jpg (98 KB)

„Svi pacijenti će imati mogućnost da koriste specijalističke usluge Zavoda za stomatologiju, prvenstveno iz oblasti oralne hirurgije, a u budućnosti i usluge iz ostalih oblasti stomatološke zdravstvene zaštite“, rekla je Mićunovićeva, dodavši da je Trebinje prvi grad poslije Banjaluke u kome je stomatološki Zavod otvorio svoj regionalni centar.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izrazio je zahvalnost predstavnicima Zavoda za stomatologiju Republike Srpske, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kao i Vladi na inicijativi i podršci za otvaranje stomatoloških ambulanti u Trebinju.

„Smatram da smo napravili jedan važan iskorak, jer su do sada brojni građani Trebinja zbog hirurško-stomatoloških usluga morali da idu dalje – u Foču, Mostar ili Banjaluku, a od sada će ove usluge biti dostupne ovdje“, rekao je gradonačelnik Trebinja.

Gradonačelnik je danas najavio da će Grad, zajedno sa nadležni ustanovama i u saradnji sa donatorima, raditi na ponovnom uspostavljanju stomatoloških ambulanti u školama.

„Ono što je naš sljedeći cilj, a već smo razgovorali sa direktorom i menadžmentom Doma zdravlja, jeste da otvorimo stomatološke ambulante u školama. To je nekada u prethodnom periodu postojalo i smatramo da upravo veliki broj đaka, iz nekog razloga, ne dođe na vrijeme na stomatološki pregled i onda, kada se desi neki veći stomatološki problem, skoro niko ne može da reaguje. Zbog toga je otvaranje ambulanti u školama naš naredni cilj za koji ćemo tražiti podršku i od nadležnih institucija, a već smo određene projekte pisali prema ambasadama koje doniraju stomatološku opremu. U slučaju da donatori ne podrže projekat, smatramo da za ove namjene treba planirati sredstva iz budžeta Grada, jer sa tim sigurno svi dobijamo“, zaključio je gradonačelnik.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više