eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Zdravstveni sistem ne može izdržati masovne odlaske

Izvor: Nezavisne

Fotografija:


BIHAĆ – Negativni migracijski trendovi i sve masovniji odlazak stanovništva s područja Unsko-sanskog kantona stvaraju probleme u svim oblastima društvenog života u ovom kantonu, pa je time opterećen i ovdašnji zdravstveni sistem.

To se najbolje ogleda u smanjenju broja zdravstvenih osiguranika, što se direktno odražava na novčana sredstva koja se transferiraju u oblasti zdravstva.

Istovremeno, usluge poskupljuju zbog sve starijeg stanovništva, koje često traži zdravstvenu skrb i njegu.

“Zavod zdravstvenog osiguranja USK se prilikom finansiranja zdravstvenih ustanova isključivo rukovodi brojem osiguranika, a taj broj je iz godine u godinu manji. Trenutno je u Sanskom Mostu registrovano 22.300 osiguranih lica, što je recimo za oko 400 manje u odnosu na prošlu godinu. Ostaje nam populacija koja je starija i bolesna, povećava se broj usluga koje pružamo, troškovi rastu, a sredstva su ista”, kaže Sanda Čekić, direktorica Doma zdravlja u Sanskom Mostu.

Identična situacija je i u Bosanskom Petrovcu, gdje je također sve manje stanovništva, a time i zdravstvenih osiguranika.

“Ja bih taj problem posebno potencirala, jer on naročito dolazi do izražaja u malim sredinama kao što je Bosanski Petrovac. Ostaju nam stari pacijenti koji su zahtjevni i čije liječenje puno košta, a novca je sve manje”, kaže Sabina Softić, direktorica Doma zdravlja u pomenutoj općini.

Zbog problema u finansiranju zdravstvenih ustanova, u proteklim godinama Vlada USK je u nekoliko navrata finansijski intervenisala. Ministar zdravstva Muris Halkić navodi kako su u protekloj godini sa dodatnih 13 miliona maraka pomogli ovdašnje zdravstvene ustanove, a ove godine biće izdvojeno još oko 10 miliona.

Prema njegovim riječima, problem predstavlja i rascjepkanost sistema zdravstvene zaštite, koji je nepristupačan pacijentima.

“Mi smo prinuđeni da naše pacijente šaljemo u kliničke centre u drugim gradovima, a samo za troškove transporta godišnje izdvajamo preko dva miliona maraka, o troškovima liječenja da se i ne govori”, ističe Halkić. Problemi u radu ovdašnjih zdravstvenih ustanova najvećim dijelom su stvoreni zbog načina finansiranja zdravstva koje se odvija preko Zavoda za zdravstveno osiguranje USK.

To je vremenom stvorilo velike poteškoće u radu zdravstvenih ustanova, čije je poslovanje opterećeno velikim dugovanjima. Najveće probleme imaju Kantonalna bolnica u Bihaću, čija akumulirana dugovanja iznose oko 12 miliona maraka, te Opća bolnica u Sanskom Mostu, koja već godinama posluje na rubu ekonomske opstojnosti, pri čemu se zaposlenicima ne isplaćuju topli obroci niti druge prinadležnosti po kolektivnom ugovoru.


Povezane vijesti

Sistem koji će kroz glas i kašalj detektovati virus – Platforma će biti dostupna i na srpskom

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više