eTrebinje
Region Vijesti

250 evra za noćenje u apartmanu u Budvi, cijene i 30 posto veće: “Polovina gostiju iz Rusije…”

Izvor: b92

Fotografija:


Usled povećanja cena osnovnih prehrambenih proizvoda i goriva, smeštaj, piće i hrana u budvanskim hotelima i privatnom smeštaju, kao i cene u restoranima, klubovima i kafićima na plažama na vrhuncu sezone biće veće za 10 do 30 odsto nego prošle godine.

To su u razgovoru za Vijesti rekli turistički radnici koji su, i uz značajno poskupljenje, ipak optimisti da će, sudeći prema odličnoj popunjenosti kapaciteta u predsezoni i rezervacijama, i glavna sezona biti bolja od prošlogodišnje.

Nemanja Kuljača, direktor Turističke organizacije Budve, kaže da će Budva cenovnom politikom u svim uslugama i dalje ostati konkurentna turističkim središtima u regiji.

“Kada je reč o cenama, nakon poskupljenja osnovnih prehrambenih proizvoda došlo je, prema najavama naših ugostitelja, do povećanja cena u restoranima i kafićima. Povećanja će tokom glavne turističke sezone biti od 10 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu”, objašnjava Kuljača.

On tvrdi da će cene u privatnom smeštaju ostati na prošlogodišnjem nivou.

“Kada je reč o grupnim aranžmanima u hotelskom smeštaju, cene su ostale na prošlogodišnjem nivou, uz smanjen broj akcija koje su prošle godine u velikoj meri organizovali hotelijeri da bi smanjili gubitke izazvane pandemijom”, dodao je Kuljača.

Aleksandar Jovanović, predsednik Udruženja ugostitelja Budve, potvrđuje da su cene veće u odnosu na prošlu godinu za 10 do 20 odsto. A Luka Vučković, ugostitelj iz Starog grada, vlasnik poznatog budvanskog restorana, ističe da su cene veće od 5 do 10 odsto:

“Budući da su neke cene prehrambenih proizvoda trenutno 100% veće u odnosu na prošlu godinu, većina nas je prisiljena da podignemo cene. Ne možemo cene mnogo da povećamo, jer posledice korone na privredu i kupovnu moć gostiju još traju.

Cene su povećane od 5 do 10 odsto. Nismo značajno podizali cene, jer je stopa PDV-a na hranu i bezalkoholna pića ostala na 7 odsto, što nam pomaže, tako da možemo da očekujemo brzi oporavak privrede”, objasnio je Jovanović.

Petar Antonioli, privatni iznajmljivač smeštaja u Starom gradu, navodi da je većina povećala cene. “Dalje od grada manje je rast cena, a u centru je nešto više. To je od 5 do 20 odsto, što je u skladu sa svim poskupljenjima”, istakao je Antonioli.

Ivan Ivanović, vlasnik poznatog budvanskog hotela, ističe da su cene smještaja malo veće u odnosu na prošlu godinu, ali još nisu na nivou iz 2019. godine.

Prema podacima Turističke organizacije Budve, u Budvi je oko 140 hotela, od kojih je više od 50 odsto visoke kategorije sa 4 i 5 zvezdica, među kojima su hoteli s kongresnim, spa i velnes sadržajima, turistička naselja sa dečjim igralištima, otvorenim bazenima i zelenim oazama, ali i mali, boutique hoteli, koji su sve više traženi.

Za apartman i 250 evra

U privatnom smeštaju na budvanskoj rivijeri, koji staje rame u rame sa najkvalitetnijim hotelskim smeštajem, postoji 32.000 registrovanih kreveta u sobama, apartmanima, kućama i vilama za iznajmljivanje.

Noćenje sa doručkom u hotelima sa 3 zvezdice iznosi 30 evra, u hotelima sa 4 zvezdice 40 evra, a u hotelima sa 5 zvezdica 97 i više evra.

U zavisnosti od kategorije privatnog smeštaja cene su najmanje 10 evra za krevet. Za apartman u privatnom smeštaju treba platiti 30 do 250 evra dnevno.

Trenutno u Budvi boravi oko 16.000 gostiju, što je dvostruko više nego prošle godine u istom razdoblju, a gotovo 50 odsto ih je iz Rusije i Ukrajine.


Povezane vijesti

Oprez ako planirate u Crnu Goru ovog ljeta: Budva kažnjava turiste sa 200 evra

eTrebinje

Budva: Za godinu i po dana sklopljeno 26 istopolnih brakova

eTrebinje

Budva uvela kartice za popuste za svoje građane

eTrebinje

Budva pod vodom, poplavljen i tunel Mogren (VIDEO)

eTrebinje

Budva – počelo pečaćenje, skoro 100 gostiju se otrovalo hranom

eTrebinje

Milomir Marić napadnut u centru Budve

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više