eTrebinje
Hercegovina

Liturgija povodom stradanja Srba iz Korita i okolnih sela

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija:


U selu Korita u Bileći, danas je služena Sveta liturgija za upokojene nad Korićkom jamom a nakon toga i parastos stradalima kod spomen kosturnice povodom  obilježavanja 81 godine od ustaškog zločina 1941. godine, u kome su dojučerašnje komšije iz Fazlagića Kule i Ključa  ubile 135 Srba.

Kosti stradalih korićana izvađene su 1953. godine kada je, na osnovu 180 pronađenih lobanja, ustanovljeno da je broj žrtava znatno veći.

Najstarija žrtva je bio osmadesetogodišnji Jevto Svorcan, dok je najmlađa dvanaestogodišnji dječak Kosta Glušac.

I danas je živo sjećanje na 3. jun 1941. godine kada je nastradao otac Miloša Svorcana, Bogdan.

”Zločinci su se nadali da će na ovaj način sa lica zemlje izbrisati Srbe ovog kraja. Moj otac Bogdan iako je imao priliku nije pobjegao. Nije mogao da povjeruje šta će im dojučerašnje komšije uraditi. Osim Bogdana u jamu je bačeno 48 Svorcana”, priča Miloš.

U Sokolski dom na današnji dan 1941. godine sabrala su se braća Korićani.

”Vjerovali su državi i ljudima. Tek kada su ih po trojicu počeli vezati žicom shvatili su šta im se sprema. Ta ljetna noć iako kratka bila je dovoljna da u Korićku jamu bude bačeno 135 korićana. Korićka jama danas je tu da se pamti, da se priča i najprije da nas opominje”, rekao je Neđo Nosović, govoreći u ime potomaka stradalih.

Sve ove godine vjerujući narod i potomci dolaze na  spomen-obilježje da se poklone sjenima stradalih.

”Nama ostaje da ih se sjećamo i ne zaboravimo, a generacijama koje dolaze da pomognemo da unaprijede svoj život u Koritima. Skupština opštine Bileća donijela je odluku da 3. jun bude uvršten u kalendar značajnih datuma za našu opštinu”, istakao je Veselin Vujović, načelnik opštine Bileća.

Među stradalima najviše je bilo članova porodica Svorcan, Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Jakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović i Radan.

Prvo spomen-obilježje srpskim žrtvama iz sela Korita podignuto je 1966. godine, a 1991., povodom 50 godina od zločina, na spomenik je postavljena skulptura akademskog vajara Nandora Glida iz Beograda.

Obilježavanju godišnjice stradanja prisustvovao je veliki broj potomaka žrtava, predstavnici Boračke organizacije, rukovodstvo opština Bileća i Gacko.


Povezane vijesti

Teško stanje u opštini Bileća: Posljednju platu primili za jul, moraju da otpuste trećinu radnika

eTrebinje

„Slavno mjesto“ bilećkog sporta teško diše!

eTrebinje

Goran Perišić: “Granica koja spaja” – Nikšić/Bileća

eTrebinje

Bileća: Gradskim vlastima se ne sviđa boja fasade, u školu poslali inspekciju

eTrebinje

Bilećki giganti srušeni krađom i kriminalom

eTrebinje

Počela izgradnja plaže na Bilećkom jezeru

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više