eTrebinje
Magazin

Na odmor kolima? Kako da pripremite svoj automobil za duže putovanje

Izvor: b92

Fotografija:


Ne postoji ništa stresnije za vozača nego kada mu se auto pokvari stotinama kilometara od kuće, na nekom potpuno nepoznatom terenu. Tada se put, koji je trebalo da bude prijatan i u dobrom raspoloženju, pretvara u noćnu moru.

O ovim scenarijima treba misliti na vreme. Budući da sa toplim i dužim danima sve više razmišljamo o destinacijama za odmor, neizostavno razmatramo i prevozna sredstva. Sigurno je jedna od opcija putovanje sopstvenim automobilom koji bi obavezno trebalo da opremite letnjim gumama.

Prednosti vožnje sopstvenim prevozom su brojne – možete da stanete gde i kada hoćete, da obiđete nekoliko usputnih destinacija i da imate svu udobnost koju zahtevaju daleke destinacije – ali samo ako osigurate bezbednost i udobnost vožnje.

Zato, osim kupovine novog kupaćeg kostima i ostale letnje garderobe, rešavanja pitanja zdrvastvenog osiguranja i pakovanja, na spisak obaveza obavezno dodajte i pripremu vašeg automobila.

U nastavku vam donosimo chek-listu šta sve treba da proverite kako ne biste imali problema sa autom.

1. Gume

Dalji put na letnji odmor zahteva i letnje gume. Ne bi trebalo da se uputite sa zimskim gumama i rizikujete svoju bezbednsot budući da njihove performanse ne odgovaraju vrelom asfaltu.

Ako ste već kupili letnje gume, sledeći korak je da pred put izvršite određene provere.

Pogledajte sve četiri gume, kao i rezervnu pre svega proveravajući da li ima izbočine, posekotine ili neke neravnine po bočnoj strani ili duž gazećeg sloja. Bilo kakav znak promene jeste indikator za proveru kod profesionalca koji će utvrditi da li je potrebna zamena.

Obavezno proverite i vazdušni pritisak vaših guma. Po potrebi naduvajte ih do vrednosti koje je propisao proizvođač. Ponesite na put i merač pritiska kako biste uvek bili sigurni da li su naduvane koliko je neophodno.

2. Kočnice

Ispravne kočnice su jako važne za vašu bezbednost. Kako ih možete proveriti?

Pre svega slušajući. Kočnice su dizajnirane tako da prave buku kao rani znak upozorenja da treba da budu zamenjene. Ovaj zvuk obično će zvučati kao struganje metala po točkovima kada je auto u pokretu. On postaje glasniji što su kočnije istrošenije.

Obratite pažnju i na pedalu kočnice i volan. Kada su kočione pločice istrošene, često se može osetiti vibracija na papučici. Vibrirajući volan pri kočenju, takođe može biti znak problema sa kočnicama.

Da li ste uočili da li se pali lampica upozorenja za kočionu tečnost? Ako je potrebno, dopunite je.

3. Akumulator

Bateriju vašeg automobila možete proveriti na nekoliko načina. Jedan od njih je putem voltmetra. Evo kako to da uradite:

• Isključite automobil

• Skinite poklopac pozitivnog terminala baterije. Proverite i očistite terminale

• Povežite pozitivni vod voltmera sa pozitivnim terminalom na bateriji. Pozitivni vod na voltmeru je obično crven.

• Zakačite negativan vod voltmera na negativni terminal baterije

• Proverite rezultat na voltmeru: ako je akumulator u redu, napon bi trebalo da bude oko 12 volti

4. Tečnosti

Održavanje tečnosti je veoma važan segment ispravnosti vašeg automobila budući da su one krv svakog vozila. Neophodno je da proverite sledeće tečnosti:

• Ulje – Ne morate biti stručnjak za automobile da biste znali da je ulje ključ za motor. Trebalo bi da podmazujete pokretne komponente kao što su klipovi, radilica i bregasto vratilo, tako da se mogu pomerati bez previše trenja. Interval zamene ulja zavisi od pređenih kilometara i treba da pratite dinamiku koji je propisao proizvođač automobila. Nivo ulja treba da proverite mernom šipkom.

• Tečnost za hladnjak – Motori proizvode mnogo toplote, a hladnjak ga održava na optimalnoj temperaturi. Tečnost hladnjaka, koja je poznata kao rashladna tečnost ili antifriz, radi na izvlačenju toplote iz motora. Nizak nivo rashladne tečnosti može dovesti do pregrevanja, te je potrebno da je proverite i dopunite ako treba.

• Kočina tečnost – Kada pritisnete papučicu kočnice, tečnost se sabija unutar kočionih vodova, primoravajući kočione pločice da se stegnu na rotorima i tako usporavaju vaš automobil. Ako ikada primetite da je pedala sunđerasta ili da ima dodatni hod to mogu da uzrokuju dve stvari: u vodovima mogu biti mehurići vazduha ili tečnost može biti kontaminirana. U slučaju sunđeraste pedale, moraćete da izbacite te vazdušne mehuriće. Ako je ovo drugo, obavezno dolijte kočionu tečnost i isperite sistem svežom tečnošću.

• Tečnost za menjač – Tečnost za menjač pomaže da se zupčanici glatko spajaju, a kada nije tako, rezultat može biti neprijatno prebacivanje. Na sreću, tečnost za menjač traje dugo, a neka vozila ovu tečnost imaju „doživotno“. Svaki proizvođač propisuje na koliko kilometara treba menjati tečnost za menjač, a to može ići i do 100.000 kilometara.

• Tečnost za vetrobransko staklo – Duge vožnje mogu učiniti vozilo prljavim i sa spoljašnje strane automobila, najvažnije je u kakvom vam je stanju vetrobransko staklo. Na kraju krajeva, morate videti kuda idete. Dodavanje tečnosti za pranje vetrobranskog stakla je veoma jednostavno: nabavite bokal za tečnost, a zatim upotrebite levak da biste je dosuli ukoliko treba.

5. Sijalice

Pregorela prednja i/ili zadnja svetla i žmigavac, jedan su od mogućih razloga za zaustavljanje vožnje. Da biste bili sigurni da su svi u ispravnom stanju, uključite automobil, ostavite ga u P poziciji (park setting), upalite farove i obiđite automobil da vidite da li su neke sijalice pregorele.

Ponovite postupak za levi i desni pokazivač pravca. Dok je automobil još uvek parkiran, držite pedalu kočnice kako biste mogli da proverite i stanje vaših kočionih svetala.

6. Kaiš i creva

Gledanje ispod haube vašeg automobila može biti zastrašujuće, ali postoji nekoliko očiglednih znakova problema koje svako možete da uočite. Pritisnite pojaseve nadole da biste bili sigurni da su zategnuti. Trebalo bi da bude vrlo malo labavosti, a ako kaiš ima zupce, nijedan od njih ne bi trebalo da se olabavi kada gurnete kaiš.

Ako kaiš preskoči bilo koji zub, ne pokušavajte da ga vozite! Potražite bilo kakve vidljive pukotine, pohabane ili nedostajuće zube na pojasevima, što ukazuje da ih treba zameniti.

Proverite creva da vidite da li ima curenja tečnosti, posebno prema krajevima svakog creva. Ako se crevo ili kaiš pokvare usred vožnje, to može biti kobno za motor i auto koji će vas ostaviti na cedilu.

7. Automobil očistite spolja i iznutra

Sigurno ne želite da sate vožnje do željene destinacije provodite u prljavom automobilu. I zato, kada sve gore navedene delove proverite, neće vam biti teško da uradite glanc. Usisajte gepek, sedišta i podove. Obrišite prašinu iznutra. Istuširajte spoljašnjos vašeg automobila, a kada se osuši, izribajte stakla sa obe strane sredstvom za ogledala.

Ne dozvolite da vam odmor pokvari neki kvar na autu. Barem dve nedelje pre puta izvšite provere prema uputstvu iz ovog teksta jer će vam za neku popravku možda trebati nekoliko dana. I ne upuštajte se na daleku destinaciju bez letnjih guma. Srećan put!


Povezane vijesti

Ljeto u Evropi opet u “opasnosti” zbog korone

eTrebinje

U Evropi najavljeni temperaturni rekordi, kakvo vrijeme čeka nas

eTrebinje

Objavljena velika prognoza za ljeto

eTrebinje

Prva dugoročna prognoza: Čeka nas vruće i suvo ljeto

eTrebinje

“Svi voze automobile, a jadikuju” Dodik savjetovao građanima da malo ugase motore

eTrebinje

Predstavljen prvi fočanski automobil

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više