eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Neminovno blago povećanje kamatnih stopa u BiH

Izvor: Agencije

Fotografija:


SARAJEVO – Evropa se priprema za značajan rast kamata na kredite. Iz Izvršnog odbora Evropske centralne banke nedavno je po prvi put najavljeno da bi za dva mjeseca i evropske monetarne vlasti mogle pokrenuti povećanje kamatnih stopa nakon što su to učinile brojne druge centralne banke.

To kako će se mogući rast kamatnih stopa odraziti na građane u BiH, pojasnio je za N1 Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Kutle je govorio o procjenama bankara po pitanju rasta kamatnih stopa u BiH napomenuvši kako takav odgovor nije jednostavno ponuditi zbog činjenice da je nekoliko razloga koji mogu uticati na njihov rast.

Jedan od onih razloga koji može uticati na povećanje kamata u BiH jeste situacija sa depozitima.

Još imamo, uSLOVNO rečeno, viška depozita u bankama puno veće od potražnje za kreditima, ali u narednom periodu, s obzirom da su depoziti bez kamatnih stopa, sve veći broj njih se povlači, investira u neku vrstu stambene gradnje, nekretnine.. Dakle, ulaže se i izlazi iz bankarskog sektora. Generalno pitanje se postavlja koliko dugo će ih banke imati, a već sada su knap i sa jednom i drugom stranom, tako da potražnja za kreditima morati biti nešto veća od stanja sa depozitima, i samo to po sebi će dovesti do povećanja u narednom periodu kamatnih stopa“, pojasnio je Kutle.

Ipak, dodaje Kutle, teško je unaprijed reći kakvu će situaciju određeno povećanje kamatnih stopa izazvati u praksi. Predviđa da će rast kamatnih stopa biti blag.

U narednih dvije godine ne može doći do nekog velikog povećanja kamatnih stopa, ali s obzirom na kretanja koja danas postoje, na rat u Ukrajini za koji se čini da neće brzo završiti – izazvaće i izazvao je dosta problema, jer EU najviše slabi. Taj razlog će se zadržati i povećati inflaciju. Mori nas i inflacija nakon pandemije koronavirusa, a tu je sada i takozvana stagflacija koju već 15 godina izaziva Evropska centralna banka“,  priča Kutle.

Stoga, onima koji se trenutno oslanjaju na kredite, Kutle poručuje da što prije zamijene kredite sa fiksnom kamatnom stopom kako bi bili sigurni tačno koliku ratu imaju, kao i da bi znali šta ih čeka u narednih pet ili deset godina, prenosi N1.


Povezane vijesti

Zadužuju se i da bi platili račune: Svaki stanovnik Srpske dužan 3.292 KM

eTrebinje

Skaču kamate i na depozite i na kredite u bh. bankama

eTrebinje

Hoće li doći do rasta kamatnih stopa u BiH?

eTrebinje

Najavljuje se rast kamatnih stopa

eTrebinje

Krediti će poskupjeti i prije nego što smo mislili; svijet počeo neočekivano da diže kamate

eTrebinje

Neimaština tjera na kredite, koji su omča oko vrata

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više