eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Od 1. jula usluge mobilne telefonije skuplje za jedan KM kod svih operatera

Izvor: Nezavisne

Fotografija:


Zbog finansijskih obaveza telekom operatera u BiH po pitanju plaćanja dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra, od 1. jula građani će plaćati dodatnih 1 KM naknade usluga mobilne telefonije.

Kompanija BH Telecom na svojoj web stranici objavila je da će doći do izmjena cjenovnika na način da će se od 1. jula 2022. godine vršiti obračun mjesečne naknade za korištenje resursa mobilne mreže u iznosu od 1 KM (sa PDV-om).

Prepaid mobilnim korisnicima (Ultra start, Ultra Internet paketi i Ultra Tourist paketi), naknada za korištenje mobilne mreže će se naplaćivati svakih 30 dana, na sljedeći način:

korisnicima koji imaju dovoljno sredstava na osnovnom računu, bez obzira na status validnosti (aktivan/inaktivan) će se vršiti umanjenje kredita po osnovu naplate naknade u iznosu od 1 KM sa računa, koja vrijedi narednih 30 dana.

nakon isteka roka od 30 dana, proces se ponavlja na isti način, tj. ponovo se vrši umanjenje kredita za iznos od 1 KM sa osnovnog računa;

ukoliko u datom trenutku ne postoji dovoljan iznos kredita na osnovnom računu prepaid mobilnog korisnika, iznos naknade će se naplatiti prilikom naredne dopune kredita.

naknada za korištenje mobilne mreže se neće naplaćivati pri aktivaciji prepaid paketa sve dok se ne izvrši nadopuna kredita na osnovnom računu u iznosu dovoljnom za naplatu naknade, piše Klix.

Cijene mjesečnih pretplata za postpaid korisnike neće se povećavati.

HT Eronet takođe od jula ove godine, na osnovu saglasnosti Regulatorne agencije za komunikacije, mijenja uslove i cjenovnik usluga mobilne telefonije uvođenjem naknade za korištenje mobilne mreže u iznosu od 1 KM (sa uključenim PDV-om).

Glavni razlog uvođenja naknade je povećanje finansijskih obaveza telekom operatora po pitanju plaćanja dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra i investiranja u pripadajuću infrastrukturu, koja je nužna za pružanje kvalitetnih mobilnih širokopojasnih usluga.

Iz HT Eroneta ističu da su se slične naknade plaćale i u regiji uvođenjem 4G/5G mreže.

“Krajnjim korisnicima prepaid usluge, naknada za korištenje mobilne mreže naplaćivaće se umanjenjem iznosa sa !hej računa i vrijediće 30 dana. Ako ne postoji dovoljan iznos na !hej računu, iznos naknade biće naplaćen prilikom sljedeće nadoplate bona, kada iznos na !hej računu korisnika bude dovoljan za naplatu. Naknada za korištenje mobilne mreže neće se naplaćivati, sve dok se ne nadoplati !hej račun u iznosu dovoljnom za naplatu naknade”, navedeno je u obavještenju HT Eroneta.

Korisnici postpaid usluge mobilne mreže HT Eroneta, naknada za korištenje biće uključena u cijenu mjesečne pretplate, osim u tarifama bez mjesečne naknade kojima će se mjesečno obračunavati iznos od 1 KM.

M:Tel je prije dva dana obavijestio korisnike da će od 1. jula ove godine primjenjivati nove, izmijenjene uslove pružanja usluga i uslova korištenja tarfinih modela.

“Vrši se izmjena na način da se uvodi naknada za korišćenje mobilne mreže u iznosu od 1,00 KM sa uključenim PDV-om, a koja je uključena u cijenu mjesečne pretplate odabrane usluge, odnosno odabranog tarifnog modela”, navedeno je u saopćenju M:tela.

Korisnicima usluga “Dopuna” i “DopunaNET” uvodi se naknada za korištenje mobilne mreže u iznosu od 1,00 KM sa uključenim PDV-om, koja će se naplaćivati na tridesetodnevnom nivou.

Ovu odluku primjenjivaće i drugi operateri.


Povezane vijesti

Hrana u Srpskoj opet poskupljuje

eTrebinje

U pojedinim mesnicama kilogram telećeg buta od jutros vrtoglavih 31 KM

eTrebinje

Hrana i prevoz najviše poskupjeli: Inflacija u maju nevjerovatnih 13,2 odsto

eTrebinje

Od danas skuplje 34 vrste cigareta

eTrebinje

Hrvati na mukama: Poskupjelo i do 200 odsto, raskidaju se milionski ugovori

eTrebinje

Poskupljuju 44 vrste cigareta, evo koje i koliko će koštati

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više