eTrebinje
Svijet Vijesti

Poskupljenja haraju Evropom: Rast cijena nikad brži

Izvor: Blic

Fotografija:


Novi talas inflacije hara Evropom. Zemlje pojedinačno ovih dana objavljuju najnovije izveštaje, a brojke ih neretko bacaju i po 50 godina unazad kada su beležili rekordne nivoe inflacije. Prema najnovijim podacima inflacija u evrozoni u maju je dostigla novi rekordni nivo od 8,1 odsto, a najviše pogođene zemlje su Francuska, Nemačka i Austrija.

Cene rastu iz dana u dan, inflacija se penje nezaustavljivo i kreće se ka nivoima neviđenih razmera u poslednjih 50 godina. U mnogim industrijama dolazi i do nestašice sirovina.

Majski rast cena nadmašio je sve procene ekonomista koji su očekivali stopu rasta od najviše 7,7 odsto. Dodatno brinu i najave. PredstavnicI ECB najavili su povećanje kamatnih stopa na bankarske depozite položene kod centralnih banaka za 25 baznih poena u julu sa sadašnjeg nivoa od minus 0,5 odsto, i za još 25 baznih poena u septembru.

A, to bi mogao d bude dodatni udar na cene

U Francuskoj oboren istorijski rekord

Stopa inflacije u Francuskoj oborila je rekord u maju, dostižući nov najviši istorijski nivo.

Potrošačke cene u Francuskoj, drugoj najvećoj ekonomiji evrozone, skočile su u maju za 5,8 procenata u odnosu godinu ranije, pod uticajem rastućih cena energije i hrane koje se prelivaju na drugu robu i usluge.

Makronova vlada je već izdvojila oko 25 milijardi evra (27 milijardi dolara) za ublažavanje posledica inflacije, ali je potrebno barem još oko dve milijarde evra više jer su cene struje dodatno porasle, zaključuje “Blumberg”.

Strah od stagflacije u Francuskoj “podgreva” i odvojeno saopštenje zvaničnog Pariza da je stopa rasta bruto domaćeg proizvoda za prvi kvartal 2022. revidirana naniže sa prvobitno procenjenog nultog rasta.

Inflacija u Nemačkoj

Stopa inflacije u Nemačkoj dostigla je još jedan istorijski maksimum u maju, povećavši dodatno pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da što pre okonča program podsticaja iz perioda pandemije.

Potrošačke cene u najvećoj evropskoj ekonomiji su skočile za 8,7 posto u maju u odnosu na godinu dana ranije, podstaknute pre svega poskupljenjem energije i hrane, prema današnjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa.

Analitičari koje je anketirala agencija “Blumberg” predviđali su rast inflacije od 8,1 odsto.

Nemačke plate gube korak

Nemačke plate su snažno rasle u prvom kvartalu godine, ali nedovoljno brzo da održe korak sa cenama, saopštio je u ponedeljak savezni zavod za statistiku.

Drugim rečima, snažna inflacija erodira kupovnu moć potrošača, prenosi agencija dpa.

Plate su od januara do marta rasle stopom od četiri odsto u odnosu na prvi kvartal 2021. Istovremeno, cene u maloprodaji su skočile za 5,8 odsto, navodi zavod.

To znači da je kupovna moć prosečnog zaposlenog u posmatranom periodu splasla za realnih 1,8 procentnih poena.


Povezane vijesti

Slijedi eksplozivan rast cijene goriva

eTrebinje

Jaja opet poskupljuju

eTrebinje

Evo koliko će poskupjeti struja za građane Srpske od Nove godine

eTrebinje

Od 1. decembra u Srpskoj skuplji pekarski proizvodi

eTrebinje

Registracija u Srpskoj poskupljuje od naredne godine

eTrebinje

Litar goriva u BiH mogao bi ići i do četiri KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više