eTrebinje
Tehnologija Magazin

Stiže saobraćajna superkamera: Snimaće prekršaje u krugu od 360 stepeni

Izvor: b92

Fotografija:


Uređaj se može koristiti stacionarno i mobilno, a može istovremeno pratiti nekoliko “meta”.

Ne izgleda čak ni kao klasične kamere, zar ne? Mnogi ljubitelji automobila upoznati su sa lidarskom tehnologijom pre svega iz teme autonomne vožnje. To je oblik trodimenzionalnog laserskog skeniranja, a upravo je sa lidarom francuska kompanija Parifex razvila posebno moćan uređaj za merenje brzine.

Prema izjavama iz Parifexa, Nano uređaj je prvi sistem za praćenje brzine i saobraćaja koji je opremljen 3D lidar senzorom.

Za razliku od konvencionalnih brzinomera, Nano može da meri u krugu od 360 stepeni i tako, između ostalog, prati čitave raskrsnice. Uređaj se može koristiti stacionarno i mobilno, a može istovremeno pratiti nekoliko “meta”. Istovremeno, uređaj meri ne samo brzine, već i bezbedno rastojanje između vozila, ali to nije sve.

Kako piše L’Indépendant, Nano kamera za brzinu takođe može da registruje prekršaje kao što su prolazak kroz crveno svetlo ili vozače koji ne poštuju saobraćajne znakove.

Prema samoj kompaniji, lidarsku kameru za merenje brzine je sada odobrila LNE (Laboratoire national de métrologie et d’essais ) – laboratorija odgovorna za merenje i testiranje proizvoda svih vrsta i njihovo sertifikovanje na tržištu Francuske. Očekuje se da će nova kamera uskoro ući u fazu testiranja na javnim saobraćajnicama u toj zemlji.

Sistem je neosetljiv na različite spektre svetlosti i može da izdrži ekstremne vremenske uslove. Prema opisu proizvođača, uređaj može ne samo da dokumentuje saobraćajne prekršaje, već i da prikuplja opšte podatke o saobraćaju: na primer, prepoznaje pešake, bicikliste, motocikliste i druga vozila, uključujući njihovu tačnu veličinu i smer kretanja.

Ukoliko se ovaj novi sistem pokaže kvalitetnim, policijske službe iz celog sveta mogle bi da stanu u red na šalteru za narudžbine u Parifexu.

 


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više