eTrebinje
Najnovije Video Trebinje

U Trebinju počelo postavljanje solarnih panela za domaćinstva (VIDEO)

Izvor: RTRS

Fotografija:


Ovaj period godine pogodan je za proizvodnju solarne energije. U Trebinju je počelo postavljanje solarnih panela za domaćinstva, koje subvencioniše Elektroprivreda Republike Srpske.

Efikasnost solarnih panela biće testirana u deset domaćinstava narednih godinu dana.

Dobrivoje Bojović nije imao dilemu. Odlučio se da se uključi u ovaj projekat jer se nada se da će mu solarni paneli donijeti znatnu uštedu.

Zbog povoljne sunčane osvijetljenosti, svih deset domaćinstava na kojim su postavljeni paneli nalaze su u trebinjskom naselju Vinogradi.

S obzirom na to, da je u pitanju probni pilot projekat, Elektoprivreda je domaćinstvima solarne panele uručila besplatno.

Vlasnici ovih mini elektrana, već sada kažu, da imaju u planu da i naredne godine budu dio ovog projekta.

– Moje imanje je veliki potrošač struje, jer ima brojne aparate na struju i kada su mi iz Elektroprivrde ponudili panele i objasnili njihove pogodnosti, odlučio sam da pristanem za prvu godinu. Poslije slijedi potpisivnje stalnog ugovora i otkup elektrane, a meni to odgovara – rekao je Nebojša Vukoje.

Iz Elektroprivrede Srpske kažu da bi ovaj pilot projekat trebalo da pokaže kako mini elektrane snage do 10,8 kilovata utiču na distributivnu mrežu. Za korisnike probnih solarnih panela prednost je što u prvoj godini neće imati nikakvih troškova, a energiju koju će proizvoditi koristiće za vlastite potrebe.

Sanja Rikalo, direktorka Direkcije za operativne poslove distributivnog sistema ERS, pojasnila je da korisnici ne otplaćuju ovu  investiciju, već instaliranjem fotonaponskog sistema proizvode električnu energiju za sebe .

– Na taj način u potpunosti anuliraju troškovi za električnu energiju, a nakon godinu dana biće im ponuđeni novi ugovori – rekla je Rikalo.

Elektoprivreda Republike Srpske ima namjeru da ovaj program ponudi i drugim građanima. Javni poziv biće raspisan za 50 hiljada krajnjih kupaca koji će se moći prijaviti da učestvuju u ovom programu.

 


Povezane vijesti

Ko će odgovarati zbog teške povrede bebe: Prilikom porođaja dijete ispalo babici iz ruku

eTrebinje

Trebinjski crkveni hor održao koncert u Dubrovniku

eTrebinje

Vaterpolo se ponovo igra u Trebinju: STARA SLAVA NOVE GENERACIJE

eTrebinje

Svakodnevni obroci i topla ljudska riječ za sve korisnike trebinjske Narodne kuhinje

eTrebinje

Slaviša Sredanović: ”Maris” je pred gašenjem! Pokušavao sam godinama razbijati predrasude a nekad je lakše razbiti atom nego predrasudu!

eTrebinje

Za novu bolnicu u Trebinju više od 128 miliona KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više