eTrebinje
Region Vijesti

Najotrovnija riba se pojavila u Jadranu: Otrov sto puta jači od cijanida

Izvor: Nezavisne

Fotografija:


U Jadranskom moru se zbog promjene temperature svake sedmice pojavljuje neka nova vrsta pa je tako je prije nekoliko mjeseci ribar kraj ostrva Košara pored Pašmana ulovio otrovnu ribu, srebrenoprugu napuhaču (Lagocephalus sceleratus).

Njena konzumacija je zabranjena u zemljama EU, ali u Japanu je gastronomska poslastica poznata kao fugu, koja se zbog smrtonosnog otrova priprema prema posebnim procedurama.

Smatra se da je ovaj termostabilni otrov i nekoliko stotina puta jači od cijanida.

O kakvoj se zapravo ribi radi, novinari N1 Hrvatska pitali su Jakova Dulčića, vođu laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu.

“Rasprostranjena je u Indijskom okeanu, zapadnom Pacifiku te u Crvenomu moru. Lesepsijski je migrant, što znači da je u Mediteran dospjela iz Crvenog mora preko Sueckog kanala. Izrazito je invazivna vrsta koja je u potpunosti uspostavila svoje populacije u Mediteranu (posebno u njegovu istočnom dijelu”, objašnjava Jakov Dulčić.

Dodao je da su ovu ribu prvi put vidjeli kod otoka Jakljan kod Dubrovnika još 2012 godine. Zatim je pronađena i uz albansku, crnogorsku i hrvatsku obalu.


Povezane vijesti

Poslodavci na Jadranu nude: Pomoćnom konobaru minimalac 1.200 evra, roštilj majstoru plata 3.200 evra

eTrebinje

Snimljen u Jadranu kit dug 15 metara: Nije u našim krajevima čest gost

eTrebinje

Ciklon iz Afrike donio promjenu: Na Jadranu noćna temperatura porasla do 20 stepeni

eTrebinje

Morski pas cijeli dan plivao uz obalu Jadrana, snimili ga turisti

eTrebinje

Na području Jadrana dva snažna zemljotresa

eTrebinje

Krenuo “lov” na sezonce iz BiH za rad na Jadranu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više