eTrebinje
Region Vijesti

Sir i suhomesnato ni u sendviču: Šta sve ne smijete ponijeti u Hrvatsku?

Izvor: Banjaluka.net

Fotografija:


p>Sezona je godišnjih odmora. Mnogi od stanovnika Bosne i Hercegovine tradicionalno će ljetni odmor provesti na nekoj od plaža hrvatskog primorja.

Bez obzira na to radi li se o putovanju na nekoliko sati ili nekoliko dana važno je znati šta se uz lične stvari može naći u prtljagu putnika koji prelaze granicu s Republikom Hrvatskom.

Naime, zbog pojačanog saobraćaja tokom ljetne sezone, pojačane su i kontrole, odnosno mjere kada je riječ o unosu roba u Republiku Hrvatsku. Ranije se sankcionisao unos većeg broja cigareta i duvanskih proizvoda, sada je lista zabranjenog još veća, piše Večernji list BiH.

Unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda potpuno je zabranjen, dok ribu, med, jaja možete prenijeti tek u određenoj količini.
Кako bi putnici koji se spremaju na ljetovanje u RH izbjegli plaćanje kazni koje mogu koštati više od sedmodnevnog boravka četveročlane porodice u hotelu s pet zvjezdica u ovoj zemlji, donosimo šta je i u kojoj količini dopušteno iz Bosne i Hercegovine unijeti u RH.

Prema podacima sa službene stranice Carinske uprave Republike Hrvatske, u ovu zemlju iz BiH, Crne Gore, Srbije, Кosova* nije dopušteno unijeti ni jedan gram mesa i mesnih prerađevina kao ni mlijeka, ali ni mliječnih prerađevina. Dakle, salame, suhomesnati proizvodi, sir, sirni namazi ne mogu se prenijeti ni u sendviču.

Med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci mogu se prenijeti u količini od 2 kilograma po osobi. Dopušten je unos iste količine mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga.

S druge strane, dopušteno je bez ograničenja količine unijeti kolače kolače, kekse, vafle i oblande, dvopek, tostirani hljeb i slične prepečene proizvode s manje od 20% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tokom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuvanju ili postupku toplotne obrade jednoliko u cijelom proizvodu, tako da je sav sirov proizvod denaturiran.
Bez straha od drakonskih kazni putnici koji iz BiH putuju u Republiku Hrvatsku mogu ponijeti i čokoladu i poslastice (uključujući slatkiše) s manje od 50% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tokom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuvanju ili postupku toplotne obrade jednoliko u cijelom proizvodu tako da je sav sirov proizvod denaturiran.

Putnik u ličnom prtljagu takođe može unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje. Takođe dozvoljeno je unijeti litru alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturiranog etilnog alkohola s udjelom alkohola od 80% vol. i više, zatim dvije litre alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje.

Ljubitelji vina iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku sa sobom mogu ponijeti četiri litre po osobi.

 

U značajno boljoj poziciji su ljubitelji piva. Naime, oni mogu prenijeti čak 16 litara ovog napitka po osobi.
Poseban režim vrijedi i kod unosa lijekova. Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uslov da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača), i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepis istorije bolesti, potvrde ljekara). Unošenje lijekova koji sadrže drogu, takođe za lične potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše 5 dana, i to uz posjedovanje medicinske dokumentacije iz koje proizilazi nužnost uzimanja lijeka (kopija recepta za lijek, istorije bolesti ili ovjerene liječničke potvrde).

Ako se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji, bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, dopuštena je količina za 15 dana lične upotrebe.

 


Povezane vijesti

Prodavnica u Hrvatskoj uklanja robu s polica: ‘Nema šećera, brašna, ulja… Nemamo izbora‘

eTrebinje

Autobus u Hrvatskoj sletio s puta, 11 osoba poginulo

eTrebinje

Hrvatska ima plan za spasavanje: Gasni pakt sa četiri zemlje

eTrebinje

Mediji: Hrvatska će ipak dozvoliti Vučiću da posjeti Jasenovac

eTrebinje

U Hrvatskoj zatvorene prve benzinske pumpe

eTrebinje

Ljetovanje u Hrvatskoj za tročlanu porodicu skuplje bar 300 maraka

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više