eTrebinje
Najnovije Trebinje

Vladika Grigorije: Petar i Pavle, put hrabrosti i mudrosti (FOTO)

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija:


Petropavlov manastir u Petrovom polju danas proslavlja krsnu slavu.

U prisustvu brojnih vjernika iz Hercegovine i Srbije, svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i episkop njemački Grigorije.

Vladika Grigorije je u besjedi kazao da danas slavimo čudesne ličnosti, svete apostole Petra i Pavla.

„Ne zna se ko je od njih dvojice bolji i zaslužniji da crkva Gospodnja vijekovima traje i ne odustaje od vaskrsloga Hrista. Pošto je ova služba lijepo protekla ja ću da kažem par riječi o svetom Petru i nadam se da će vam te riječi biti utjeha i podstrek za život“, kazao je episkop Grigorije objasnivši da je sveti Petar u punom smislu te riječi živ čovjek, od krvi i mesa, koji je uvijek u inicijativi i vjeri, koji uvijek nečemu stremi, a ponekad kao čovjek griješi.

Petrovdan 11.jpg (466 KB)

„Danas sam pomislio da je dobro da vam skrenem pažnju na to kako je onoga dana kada su došli ljudi da ubiju spasitelja u Maslinski vrt, Petar kao čovjek hrabrosti i vjere, izvadio nož i odsjekao uho jednom od onih koji su došli da hapse Hrista. A njegov učitelj koji je bio ugrožen je iscjelio uho vojniku a Petru je kazao da vrati nož u nožnicu. Petar ga je poslušao ali mu nije bilo pravo jer Petar je bio čovjek i nije mogao da shvati šta se to Božansko dešava. A druga stvar koja se iste noći desila je da ga se Petar odrekao i to tri puta, uprkos svojoj hrabrosti i vjeri. Odrekao ga se pred ženama a ne pred nekim strašnim vojnicima“, objašnjava vladika i kaže da se takvi trenuci dešavaju i među nama, među braćom, među običnim ljudima kada vrlo često kažemo da nekog nismo ni poznavali.

„Ali zamislite kakav je naš Bog. Svako od nas bi svom bratu rekao: ’Ti si kukavica, ti si mi uradio to i to!’, a Hrstos je pitao Petra: ’Voliš li me Petre?’.

Petrovdan 6.jpg (515 KB)

Ali ne gorko već radosno i spasonosno. Zašto je Petar vrhovni apostol? Zato što nije pao i posustao već se podigao i nije bježao od istine i činjenice da je slab ali je pošao za Hristom koji jedini je svet i jedini bez grijeha“, priča vladika Grigorije i podsjeća i na vrline apostola Pavla koji je pretrpio i progonstvo i šibanja, udaranja, sve radi Hristovog imena a na kraju je rekao: ’Nemam čime da se pohvalim sem svojim slabostima“, zaključio je episkop Grigorije u besjedi pred velikim brojem vjernika od kojih je jedan Trebinjac Mićo Višnjić, koji živi blizu ove svetinje.

„Za mene je ovo poseban dan kao i za moju porodicu. Mi redovno dolazimo na liturgije, inače, a posebno nam je važan praznik posvećen svetim apostolima. Živjeti blizu ove svetinje predstavlja blagoslov za mene i moju porodicu jer sa blagodaću svetitelja i blagodati Božijom, lako je živjeti i voditi porodičan život“, kaže Višnjić.

Petrovdan 5.jpg (410 KB)

Takođe i za Nikolu Dupera, ovaj dan i ovo mjesto je posebno.

„Ja sam ovdje rođen i zato je prirodno da dolazim redovno. Naša vjera je u nama, ali je važno što imamo naše vladike na koje možemo da se ugledamo. Stvarno je danas veličanstveno u ovoj svetinji“, kaže Duper.

Liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Nakon lomljenja slavskog kolača, upriličena je trpeza ljubavi.

Petrovdan12.jpg (508 KB)

Petrovdan 4.jpg (492 KB)


Povezane vijesti

Velika akcija čišćenja uz put od Petropavlovog manastira do naselja Aleksina Međa (FOTO)

eTrebinje

“Znam da se nekima neće dopasti odgovor” Vladika Grigorije bez zadrške objasnio ko je važniji pred Bogom, muškarci ili žene (VIDEO)

eTrebinje

Vladika Grigorije o smrti mladića iz Laktaša „Mladen se nije ubio zbog svoje krhke prirode, već zbog naše surovosti i nemilosrdnosti“ (VIDEO)

eTrebinje

Vladika Grigorije najavio knjigu pod naslovom „Hotel bijeli platani“

eTrebinje

Vladika Grigorije: Da li KRSTITI DJECU dok su mala ili čekati da porastu i sama odluče?

eTrebinje

Vladika Grigorije riješio vječitu dilemu – da li žene mogu da se pričeste tokom menstruacije? (VIDEO)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više