eTrebinje
Magazin

Klima u autu – problemi, uzroci, rješenja

Izvor: b92

Fotografija:


Mnogi vozači primete da nešto nije u redu sa klima uređajem tek kada počnu ozbiljne vrućine. Tad pojure u servis za auto klime, ali tamo naiđu na gužvu – već su ih pretekli drugi vozači sa istim problemom, pa moraju da čekaju danima ili da jure neki drugi servis, pišu polovni automobili.

Kako kažu u brojnim servisima, ista priča se ponavlja svake godine…

Majstorima iz servisa Auto Klime Darko postavili smo nekoliko najzanimljivijih pitanja.

Zbog kakvih simptoma i šta se ispostavi da su kvarovi na kraju, ljudi najčešće dolaze?

Vozači obično dolaze zbog nedostatka freona. Na prvom mestu se žale na slabije hlađenje, pa se ispostavi da je problem nedostatak freona. Zatim se dodavanjem freona, ulja i UV boje u sistem sređuje taj problem, ali se nakon desetak dana proverava uz pomoć posebne lampe da li i gde curi freon.

Ukoliko curi, ispostavi se da obično curi negde na hladnjaku ili crevu. Naravno, može i na prvom pregledu da se utvrdi da je neispravan kompresor. Naime, ako prilikom prvog dolaska mušterije napunimo freon i ispostavi se da kompresor ne radi, onda se uglavnom radi remont kompresora.

Da li kompresor može da crkne zbog nedostatka freona?

Da, kompresor može da crkne zbog nedostatka freona, jer zahvaljujući freonu sistemom kruži ulje koje podmazuje kompresor, a kompresor se i hladi freonom.

Kako produžiti životni vek klima uređaju?

Na svake dve godine trebalo bi da se obavi redovan servis, koji podrazumeva zamenu ulja u kompresoru i punjenje freona. Ali takođe treba i između tih servisa dolaziti na kontrolu koja je u većini servisa besplatna – tu se proverava da li je došlo do gubitka freona i generalno funkcionisanje klime. Cena servisa – punjenje freonom, uljem i UV bojom i kontrola nakon desetak dana košta 3.000 dinara.

Savetujemo da se klima pali jednom nedeljno i kada nije potrebno hlađenje kako bi procirkulisalo ulje kroz čitav sistem. Pored podmazivanja kompresora, ulje pomaže i da zaptivne gumice duže traju i bolje zaptivaju, što je naročito korisno kod starijih automobila.

Pre zaustavljanja vozila, odnosno pre kraja puta, trebalo bi 5 minuta ranije ugasiti klimu, a ventilator okrenuti na najjače i otvoriti prozore kako bi se prosušio isparivač i smanjila mogućnost stvaranja raznih mikroorganizama na njemu.

Takođe, treba izbegavati da se klima pali u vožnji pri visokom broju obrtaja. Idealno je da se klima upali kada je auto u leru.

Proverite i sredite klimu na vreme

Ne čekajte dan ili dva pre odlaska na more da biste popravili klimu. Na ovaj problem posebno skreću pažnju u auto klima servisu Hekom.

Sa jedne strane razumeju da vozači ne žele zimi da daju novac za servisiranje ili popravku klima uređaja, kao što npr. ne žele da uplaćuju letovanje u decembru.

Ali sa druge strane, klima uređaji se koriste i u jesen i zimi i u proleće za odmagljivanje stakala, kada su temperature niske ili pada kiša, pa zamagljena stakla mogu da predstavljaju veliku opasnost u vožnji.

Takođe, zbog iznenadne navale mušterija servisi koji se bave klima uređajima fizički nisu u stanju da se maksimalno posvete svakom automobilu. Pored toga, radnici u ovim servisima su preopterećeni, pošto moraju da rade brže nego inače i da rade mnogo sati preko standardnog radnog vremena, a to sve može da dovede do grešaka u obavljanju posla – koliko god serviser bio profesionalan, iskusan i pedantan. Umor jednostavno čini svoje.

Sada će mnogi reći: „Pa neka zaposle još radnika!“ To je sjajna i potpuno logična ideja, samo postoje dva glavna problema:

1) Gde naći toliko stručnih i iskusnih radnika u kratkom roku?

2) Šta sa njima posle 2-3 meseca, čim padnu temperature i vozači „zaborave“ na klimu, pa se broj mušterija dramatično smanji? Da ne govorimo o jesenjem i zimskom periodu.

Stoga su mnogi vlasnici automobila uskraćeni za kvalitetnu uslugu, pošto se u preopterećenim servisima gleda da se usluži što više mušterija. Čim prođu vrućine posao će drastično da se uspori.

Kako kažu u klima servisu Hekom, neke kvarove nije lako naći iz prvog puta, već mušterija mora da dolazi po nekoliko puta, naročito ukoliko klima nikada nije bila servisirana ili nema servisnu istoriju. To je još jedan problem zbog kojeg ne treba čekati poslednji dan pred odlazak na more.

Ovom servisu smo postavili nekoliko pitanja po pitanju održavanja, kvarova i popravki klima uređaja.

Prevencija može da uštedi mnogo novca

U klima servisu Hekom kažu:

„Većina vozača ne zna kako funkcioniše klima uređaj, da treba da se servisira i redovno proverava. Tek kada se dogodi neki kvar ili kad primete da nema hlađenja, onda se obrate servisu i to po pravilu idu u najbliži servis.

Naravno, postoji mnogo kvalitetnih servisa sa obučenim i stručnim radnicima, ali postoje i servisi koji servisiranje klime rade samo „delimično“. To delimično uglavnom predstavlja punjenje klime i vizuelnu proveru.

Ozbiljan pregled podrazumeva, između ostalog, proveru količine freona, stanja kompresora, stanja hladnjaka i slično, pa se na osnovu stanja čitavog sistema mušteriji preporučuju dalji koraci.

Kada dođe do kvara zbog neredovnog održavanja klime, vozači se uglavnom iznenade kada čuju koliko će popravka da košta. A taj kvar je mogao da se spreči redovnim servisom ili proverom.

Inače, redovan servis bi trebalo da se radi svake 2 godine, a provera koja je u većini servisa besplatna obavlja se između redovnih servisa.

Popravka klima uređaja može da bude veoma skupa. To zavisi od marke, modela, generacije, dostupnosti delova… Najskuplji deo je kompresor, naročito kada je u pitanju neki „egzotičan“ ili veoma luksuzan automobil, a tu su i razni drugi faktori. Pritom se kompresor najviše i kvari“.

Ako gas iz sistema polako i neprimetno curi, tako da vozač ne primećuje da klima sve slabije hladi, može li zbog toga da strada kompresor?

U Hekomu odgovaraju:

„Naravno. Kompresoru je potrebno hlađenje, a hladi ga upravo freon. Naime, kompresor se greje dok radi, ali u najvećoj meri ga greje motor automobila. Na primer, blok motora je na 95 stepeni Celzijusa, dok je kompresor na 75 stepeni. To jeste zaista velika razlika, iako nekima možda ne deluje tako.

Dobro hlađenje kompresora mu obezbeđuje duži životni vek. Manjak gasa (freona) u sistemu automatski dovodi do slabijeg hlađenja, što direktno utiče na kompresor.

Takođe je izuzetno važno ulje koje podmazuje kompresor. Freon nosi ulje kroz čitav sistem, pa čim dođe do manjka freona, ni ulje ne cirkuliše kako treba i kompresor nema odgovarajuće podmazivanje. Manjak freona može da dovede i do nakupljanja ulja u nekim „džepovima“, što samo pogoršava situaciju.

Naravno, kompresor može da se pokvari i ukoliko ima dovoljno freona i ulja, isto kao i svaki drugi deo na automobilu. Zavisi od kvaliteta kompresora, kvaliteta gasa, kvaliteta usluge koju je uradio servis, itd.

Zaključak

Ako želite da se u servisu ozbiljno i bez žurbe zbog uobičajene letnje gužve posvete klima uređaju u vašem autu, ne čekajte vrućine, već to obavite na vreme, bez obzira na godišnje doba.

Tako ćete sebi uštedeti i vreme i novac, ali i poštedeti se nerviranja. Uostalom, klima uređaj mora da bude ispravan i funkcionalan tokom cele godine. Vi ćete biti bezbedniji zbog lakog i brzog odmagljivanja stakala, a redovnim korišćenjem mu produžavate životni vek i možete na vreme da primetite nepravilan rad, odete u servis i sprečite skup kvar.


Povezane vijesti

„Ogrebao“ automobil koji je salon prodao jer ga „Lutrija RS“ nije platila

eTrebinje

“Ja vozim, oni pišu” Faruk ima 280.000 KM kazni, a još uvijek ne ostaje od automobila

eTrebinje

Najbolji trik za spavanje tokom vrućina, ne treba vam klima

eTrebinje

Temperatura u automobilima brzo raste: Djecu ne ostavljati samu ni “na kratko”

eTrebinje

Grijanje u autu će se plaćati svaki mjesec?

eTrebinje

Objavljen ŠOKANTAN SNIMAK sukoba u Foči: Nakon pucnjave, vozilo guraju u Drinu (FOTO,VIDEO)

eTrebinje

1 komentar

milica Srijeda, 24.08.2022. at 11:20

Pored klime, imam i Ambilife preciscivac vazduha za automobil, koji mi ipak pomaze, kad klima zakaze…

Odgovor

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više