eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Nove stiker naljepnice prilikom registracije vozila: “Pametni čip” spriječava zloupotrebe i duplo je skuplji

Izvor: RTRS

Fotografija:


Nove stiker naljepnice sa čipom uskoro će zamijeniti dosadašnje koje vozači u BiH lijepe na šajbama prilikom svake registracije vozila.

Ovog puta primjenom RFID tehnologije u pametnom čipu nalaziće se svi podaci o vozilu, vlasniku i tehničkim pregledima što će spriječiti bilo kakve zloupotrebe.

Ovo je samo jedna od novina koja je predviđena novim Pravilnikom o registraciji vozila koji je krajem prošlog mjeseca donio ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Dosadašnji pravilnik donesen je prije 13 godina i omogućio je da stiker naljepnica u vidu plastične folije sadrži samo jedan podatak – od kada do kada je vozilo registrovano.

– Ova nova naljepnica omogućavaće provjeru autentičnosti vozila. U prethodnom periodu identifikacija se praktično vršila samo na osnovu registarske tablice pa se tako dešavalo da se tablice stave na drugo vozilo. RfID tehnologijom moguće je daljinski očitati i provjeriti podatke koji moraju odgovarati podacima na vozilu. Ova stiker naljepnica ima svoju i fizičku i logičku zaštitu tako što je prilikom izrade zaštićen njen fizički identitet, ali je isto tako nemoguće izmijeniti njen jedinistveni fabrički kod što znači da je nemoguće da postoje dvije iste stiker naljepnice RFID tehnologije – rekao je Mitrović Srni.

Posao nabavke, raspodjele i personalizacije stiker naljepnica koje će vlasnici vozila plaćati devet KM, a koji uključuje i formiranje jedinstvenog informacionog sistema, obavljaće stručna institucija koju ovlasti ovo ministarstvo.

Novi pravilnik, koji predviđa da naljepnice za označavanje roka važenja registracije građani,dakle, plaćaju skoro duplo skuplje i da taj novac sada ide privatniku donesen je na štetu svih građana i institucija u Bosni i Hercegovini, kaže Mirjana Orašanin, član Glavnog odbora SDS.

Ona poručuje da se ovako štetnom rješenju treba usprotiviti.

-Vozači u Bosni i Hercegovini će od početka septembra plaćati naljepnice koje označavaju rok važenja registracije devet maraka – skoro duplo više nego dosad. Do sada su vozači ova sredstva uplaćivali u budžet BiH, a novim Pravilnikom o registraciji je određeno da bi ih od početka septembra mogli uplaćivati privatnoj firmi, tzv. stručnoj instituciji s kojom Ministarstvo transporta i komunikacija bude sklopilo ugovor. Ta firma bi od vozača godišnje naplaćivala najmanje 10 miliona KM- podsjetila je Orašanin.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više