eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Cijena peleta po toni bi mogla ići i do hiljadu maraka

Izvor: Klix

Fotografija:


U periodu kada je zima sve bliže mnogi građani su u strahu kako će zagrijati svoje domove, a posebno su zabrinuti oni koji se griju na pelet.

Cijene peleta su u konstantom rastu, te mjere zabrane izvoza koje je uveo Savjet ministara BiH, nisu dale adekvatne rezultate.

Trenutna cijena peleta kreće se od 700 do 750 KM po toni, ovisno od lokacije. Ono što je takođe činjenica je veliki porast potražnje upravo iz straha da bi moglo doći do dodatnog poskupljenja ili nestašice.

Mnogi koji su čekali eventualno pojeftinjenje ipak su se odlučili da nabave pelet po trenutnim cijenama.

Kako kažu iz kompanije “Drvosječa”, koja proizvodi pelet, potražnja je u ovom mjesecu znatno porasla.

– Potražnja je manja nego prošle godine, ali ako uzmemo prethodne mjesece, u ovom mjesecu potražnja je znatno veća – poručuju iz ove kompanije.

Poručili su da bi moglo doći doći do povećanja cijena ovog energenta kada se ukinu mjere zabrane izvoza koje su na snazi još desetak dana.

– Dok traju zabrane izvoza cijena neće rasti, ali kada se zabrana ukine, odnosno ako izvoz krene 24. septembra, cijene će zasigurno rasti i niko ne može prognozirati koju visinu će dostići – poručili su iz Drvosječe.

Rekli su da nije isključeno da bi cijena vjerovatno mogla dostići onu iz regiona gdje se tona peleta prodaje po cijeni većoj od 1.000 KM.

Vlasti BiH moraju što prije reagovati kako bi se spriječila eventualna nestašica, prvi korak bi trebao biti produženje postojećih mjera zabrane koje, podsjećamo, prestaju važiti 24. septembra.


Povezane vijesti

Vlada RS ograničila cijenu peleta

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više