eTrebinje
Trebinje

Najbolja turistička sezona u Trebinju: Grad u koji se rado dolazi

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija:


Za osam mjeseci 2022. godine u Trebinju je ostvareno 116.139 noćenja, samo u avgustu 27.959, čime se ovaj mjesec kao i cjelokupna ovogodišnja turistička sezona smatraju najboljim otkada se vodi turistički promet, kaže Žarko Vico, pomoćnik direktora Turističke organizacije Trebinje.

Kako ističe, već sa slavom grada, premašena je rekordna 2019. godina po pitanju turističkog prometa, u kojoj je broj posjetilaca iznosio 101.227.

„Ova turistička sezona najbolja je u istoriji Trebinja otkad se vodi turistički promet, a najbolji mjesec ikada je avgust. Izuzetno dobri mjeseci bili su i maj i druga polovina jula. Imali smo i najposjećeniji događaj do sada, koncert Zdravka Čolića u okviru Preobraženja, slave grada. Ako to izrazimo u ciframa, možemo da izdvojimo podatak da smo već tada dostigli rekordnu 2019. godinu. Zabilježili smo preko 70 odsto uvećanja za prvih osam mjeseci 2022. i već u avgustu smo za 16 odsto nadmašili cjelokupnu 2019.“, navodi Vico.

Žarko Vico pomoćnik direktora TO Trebinje.jpg (451 KB)

Kako kaže, u trebinjskoj Turističkoj organizaciji vjeruju da će se ovakav trend posjećenosti nastaviti i do kraja godine.

„Obradili smo podatke za kompletan avgust i ostvarili oko 117 hiljada registrovanih noćenja, što znači da će sve ostalo zabilježeno do kraja godine predstavljati izuzetne postotke rasta. To je možda najbolji dokaz da smo odlično odgovorili krizi u protekle dvije godine koja je pogodila čitav turistički i sve ostale privredne sektore. Dakle, Trebinje je na neki način u doba korone postalo još posjećenije i možemo se pohvaliti izuzetnom posjećenošću i porastom turističkog prometa“, precizira Vico.

Više je faktora, ističe, koji su doprinijeli ovakvim rezultatima.

„Prevashodno, Trebinje je u posljednjoj deceniji uradilo dobar marketinški posao i za nas se čulo i mimo regiona. U vrijeme pandemije postali smo grad u koji turisti rado dolaze i, na našu radost, taj trend se nastavio. Ovdje posebno mislim na tržište Srbije. Naime, kada je 2020. godine nastupila korona kriza, Trebinje je postalo pravi turistički bum i uspjeli smo da privučemo pažnju tržišta Srbije intenzivnije nego što je to bilo ranije. Već prošle, a posebno ove godine počeli su nam se vraćati i inostrani gosti i Trebinje su ove sezone posjetili turisti iz preko 70 zemalja. Počele su se vraćati i turističke grupe i sve počinje da liči na period prije pandemije. Gledajući prema ciframa, čak je sada dosta bolje nego što je bilo ranije. Nadamo se da će se takav trend nastaviti i do kraja godine“.

TURISTI IZ CIJELOG SVIJETA

Kako Žarko Vico podsjeća, izuzev domaćih turista iz regiona, ponajviše iz Srbije, Crne Gore i Slovenije, u Trebinju je ovog ljeta boravio i veliki broj posjetilaca iz gotovo cijelog svijeta.

U 2022. godini Trebinje posjetili turisti iz preko 70 zemalja svijeta.jpg (322 KB)

U 2022. godini Trebinje posjetili turisti iz preko 70 zemalja svijeta

„Najviše inostranih turista bilo je iz Turske, zatim Francuske, Italije, Norveške, Švedske, Kine, Japana, Malezije, kao i prekookeanska tržišta Sjeverna i Južna Amerika, Kanada. Bilo je i onih koji su iz susjednih primorskih gradova dolazili na jednodnevne izlete. Sve to nam govori da su turisti iz cijelog svijeta oveg ljeta posjetili Trebinje i da naš grad ide u pravom smjeru kada je u pitanju turistička industrija“, napominje Vico, dodajući da su posjete Italijana i Poljaka turističkom info centru ovog ljeta bile najintenzivnije, a da su najviše noćenja ostvarili gosti iz Srbije i Turske.

Definitivno obilježje ove turističke sezone, ističe pomoćnik direktora TO Trebinje, bili su zabavno kulturni sadržaji, veliki broj raznovrsnih dešavanja i manifestacija.

„Posebno treba spomenuti gostovanje velikih muzičkih zvijezda u našem gradu, što je u mnogome uticalo da Trebinje posjete neki novi ljudi. S druge strane, u našu ponudu uvrstili smo avanturizam, granu koja je strateški bila predviđena za razvijanje. Avanturizam je postojao, ali su usluge pružane sporadično, dok je sada sve uklopljeno u jedan turistički proizvod koji je počeo da se konzumira od strane turista, posebno inostranih. Zanimljiva su bila kupališta, ali i mnogi kulturni sadržaji, od izložbi, promocija knjiga, pozorišnog, filmskog i džez festivala do sportskih dešavanja. Dakle, sve je uticalo da Trebinje bude prepoznato i privuče turiste iz mnogih okolnih zemalja“.

Prema Vicovim riječima i septembar u Trebinju bio je solidno popunjen, a kako bi se ovakav trend nastavio, Turistička organizacija Trebinje već priprema niz aktivnosti za podsezonu, kao i izlazak na mnoge regionalne, tradicionalne sajmove.

TO TB na tradicionalnom Sajmu u Beogradu.jpeg (392 KB)

„Učestvovali smo na manifestaciji ‘Dani Srpske u Srbiji’ u okviru koje se Trebinje predstavilo u nekoliko gradova Srbije na zajedničkom štandu sa Turističkom organizacijom RS. U Beogradu smo imali odličan odziv i definitivno je utisak da je Trebinje top destinacija za građane Srbije. To se iznova potvrđuje i raduje nas da su ljudi već na štandu upoznati i znaju šta mogu da dobiju od naše ponude. Očekuje nas i tradicionalni sajam u Novom Sadu, a u pregovorima smo da se naša Turistička organizacija početkom naredne godine predstavi i na inostranim sajmovima“, ističe Vico, dodajući da TO Trebinje godišnje učestvuje na desetak domaćih i regionalnih sajmova, koji bi uskoro trebali biti upotpunjeni i sa četiri evropska.

POTENCIJAL ZA OZBILJAN TURIZAM

Uporedo sa sajmovima, kako kaže, nastoje da ljetnu turističku sezonu produže koliko je moguće i već pripremaju sadržaje pred novogodišnje praznike. TO Trebinje aktivno učestvuje i u nekoliko međunarodnih projekata, među kojima je uređenje Ćirove staze, koji će, prema riječima Žarka Vica, početi da se realizuje fazu po fazu, kako bi pred narednu sezonu bio spreman za naše, ali i sve bicikliste koji posjećuju Trebinje.

Nisu ignorisane ni zamjerke turista, napominje Vico, koje su se najviše odnosile na probleme oko parkinga, cijene određenih usluga i gužvi na graničnim prelazima.

„Angažovani smo na poboljšanju zamjerki turista, koje ne smijemo ignorisati. Na prvom mjestu pitanje parkinga, od cijene do nemogućnosti naplate za inostrane državljane i nedostatak parkomata. Nastojaćemo da u skladu sa našim ingerencijama ovo pitanje delegiramo. Drugo se odnosi na povećanje cijena određenih usluga, što u velikoj mjeri zavisi od državnog nivoa i individualaca koji pružaju usluge turistima. Međutim, postoje mehanizmi pozitivne prakse iz okruženja koje možemo primijeniti do naredne sezone. I treće je pokušaj stvaranja integrisanog graničnog prelaza u interesu i Herceg Novog i Trebinja, kako bi se izbjegle gužve, što bi trebalo da omogući brži protok ljudi, posebno u ljetnim mjesecima. To su neke tri stvari koje su se iskristalisale kao negativne. Ipak, raduje nas da imamo mnogo više pozitivnih ocjena, ali kako bismo unaprijedili turizam u Trebinju ne smijemo zatvarati oči ni pred nekim izazovima“.

Kako precizira, turizam je strateška grana Trebinja i neophodno ga je pratiti i rješavati sve ono što može negativno uticati na njegov razvoj. Naročito u situaciji kada se, kako napominje,

, naš grad i pored nedovoljno duge turističke tradicije upisao među veoma rijetke destinacije sa izuzetno visokim postocima posjećenosti.

„Trebinje je destinacija u razvoju koja je tek u začetku turističke ponude. Još uvijek nemamo dovoljno dugu turističku tradiciju a bilježimo izuzetno visoku posjećenost. Uprkos pandemiji imamo i više nego odličan odziv turista i to su podaci koji najbolje argumentuju da Trebinje ima potencijal i mogućnost za dalji razvoj i zaista ozbiljnu turističku priču, uz ozbiljan pristup od lokalnog do državnog nivoa. Imamo i tradicionalne goste, porodice koje godinama dolaze zadovoljne ponudom, kao i konstantno nove posjetioce. Sve nam to ukazuje da imamo ozbiljan potencijal za ozbiljan turizam u Trebinju“, zaključuje Žarko Vico, pomoćnik direktora TO Trebinje.


Povezane vijesti

Svakodnevni obroci i topla ljudska riječ za sve korisnike trebinjske Narodne kuhinje

eTrebinje

Slaviša Sredanović: ”Maris” je pred gašenjem! Pokušavao sam godinama razbijati predrasude a nekad je lakše razbiti atom nego predrasudu!

eTrebinje

Za novu bolnicu u Trebinju više od 128 miliona KM

eTrebinje

Procvjetala agava “došljakinja” iz dalekog Meksika

eTrebinje

Trebinjci pohrlili u Dubrovnik, a u butigama s one strane granice sve je manje Dubrovčana

eTrebinje

Glasaj za Trebinje: Naš grad među „Top 100 svjetskih destinacija“

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više