eTrebinje
Zdravlje

Ne dozvolite da oči pate – Određivanje dioptrije je važan segment zdravlja očiju

Izvor:

Fotografija:


Jedna od najčešćih pojava sa kojom se susrećemo u životu jeste slabljenje vida. Prve promene se prikrivaju kroz zamor očiju i normalnog funkcionisanja bez ikakvih poteškoća. Tek kada želimo da nešto vidimo u daljini ili sitna slova u svesci, postane nam jasno da se vid menja, slabi i da neke radnje više ne možemo da uradimo jednostavno kao pre.

Mnogi smatraju da je slabljenje vida normalno, naročito u poznim godinama i da se ništa ne može učiniti da se spreči to neminovno slabljenje. Ništa ne može biti više pogrešno od ovakvog zaključka jer je određivanje dioptrije važan deo pregleda očiju i prvi korak ka čuvanju očiju i vida.

Kada se rade oftalmološki pregledi? Kako se određuje dioptrija? Da li se naočarima može sprečiti dalje slabljenje vida?

Pročitajte se o sistemu provere zdravlja vida i kako izgleda pregled za naočare.

Zašto vid slabi?

Tačno je da vid slabi sa godinama i naročito nakon 40.godine, ali najveći broj promena se događa zato što postoje i druga stanja koja doprinose ubrzanom propadanju očnog živca i ranijoj upotrebi naočara.

Jedno od najčešćih razloga je situacija kada očni živac počne da gubi svoju jačinu jer slabi sve više kako pokušava da fokusom što jasnije razazna sliku. Takav napor dovodi do daljeg slabljenja i tako se u krug vodi ka sve bržem propadanju.

Ipak, kada se na vreme otkrije i pravilno leče uzroci, dioptrija je mala i duže ostaje na tom nivou, a moguće je sprečiti velike zdravstvene probleme koje za posledicu ima slepilo.

Vid može da slabi usled bolesti koje su direktno povezane sa očima ili utiču na vid posredno pa je izuzetno važno na vreme posetiti lekara i otkriti slabljenje vida dok je još u samom početku.

Kako izgleda određivanje dioptrije?

Određivanje dioptrije treba da obuhvati kompletan očni pregled koji na kraju daje jasan pokazatelj o zdravlju očiju i problemima koji se mogu javiti.

Lekar će prvo porazgovarati sa pacijentom i kroz nekoliko pitanja otkriti da li se javljaju neki problemi sa vidom, kako se vidi noću, danju, da li se vide predmeti na daljinu, a kako je sa čitanjem sitnih slova iz blizine. Onda se pristupa kratkom pregledu uz pomoć različitih aparata kojima se:

  • Meri količina očne vodice i pritisak na očni živac
  • Pregled strukture oka: kapaka rožnjače, zenice, kapaka
  • Pregled očnog dna čime se proverava žuta mrlja, kapilari, očno dno, unutrašnjost oka…
  • Provera dioptrije i određivanje korektivnih vrednosti.

U kombinaciji svih analiza daje se jasna slika zdravlja oka i da li su potrebne naočare i da li one jedine mogu da pomognu.

Svi pregledi su bezbolni, odmah se rade i odmah daju sve rezultate pa se za manje od pola sata jasno detektuju sve promene.

Kompjutersko definisanje dioptrije – brza i bezbolna provera vida

Danas se vid proverava uz pomoć kompjutera čime je određivanje dioptrije izuzetno precizno i brzo.

Na ovaj način se otkriva da li je rožnjača negde zakrivljena, koliki je razmak između zenica i kako se to odražava pri definisanju naočara za vid, koliko se glava pomera da bi oko bilo u boljoj poziciji za gledanje… Neke analize su potrebne za pravljenje naočara, a neke za definisanje sočiva koje će da odgovara oku.

Dakle, mnogo je stvari koje definišu veličinu dioptrije i pravilnu korekciju naočarima.

Rezultati merenja dioptrije

Rezultati pregleda dioptrije se definišu posebno za oba oka jer dioptrije mogu biti različite pa se i stakla prave prema tome.

Osobe koje su kratkovide imaju oznaku minus, a dalekovidi +. Kratkovide osobe loše vide na daljinu i često vidljivo naprežu oči da bi videli objekat u daljini.

Dalekovidost je suprotna i događa se kod osoba koje ne vide na blizinu i naprežu mišiće oka da bi izoštrili predmet ispred sebe. Vremenom se događa da se stanje pogoršava pa su naočare neminovnost kojom se sprečava dalje slabljenje vida.

Sledeća stavka koja se gleda jeste postojanje astigmatizma i cilindričnost oka koje može takođe da bude +/-.

Meri se i adicija za čitanje kod bifokalnih naočara i razmak između zenica. 

Ovi digitalni podaci se dodatno proveravaju i na pregledu kada se pacijentu postavljaju različita sočiva za naočare i prati se koliko jasno vidi sa njim ili bez njih. Takva vizuelna provera će pomoći da se određivanjem dioptrije postignu najbolji rezultati.

Na osnovu svega, određivanje dioptrije daje jasne pokazatelje kakva su stakla potrebna i kako korigovati dioptriju.

Pregled može otkriti dublje promene

Glaukom, katarakta, povreda oka, neurološke bolesti, dijabetes… su samo neki od uzroka slabljenja vida pa se lečenjem uzroka može značajno popraviti situacija za očima.

Zbog svega je izuzetno važno da se na vreme odradi pregled i promene otkriju u samom startu. Kada se promene uoče tada je već često kasno, a one su trajne i jako teško se rešavaju.

Pregledom se vide najranije sumnje pa se na vreme mogu i korigovati i usporiti promene, a na taj način se jasno otkrivaju sve sumnjive situacije, prate i koriguju. Zbog toga su sistematski pregledi na svake dve godine izuzetno važni i pomoći će da se vid očuva, a dioptrija koriguje na vreme.

Povremena kontrola postojeće dioptrije

Ako se utvrdi da na očima postoji korektivna dioptrija, jasan je signal da su neophodne češće kontrole i ponovno određivanje dioptrije čime se slabljenje vida dodatno usporava.

Naime, kada se ne koriste naočari oči dodatno slabe i vid se ubrzano menja. Ipak, nošenje naočara ne znači da će dioptrija ostati na istom nivou i očekuje se da on može i da dodatno slabi pa je važno da se naočare menjaju, a dioptrija ponovo odredi.

Zakažite pregled i na vreme utvrdite da li imate problema sa vidom. Onda kada i sami primetite probleme šteta je već učinjena. Zbog toga su preventivni pregledi dioptrije izuzetno važni, a uz proveru oštrine vida i svi drugi elementi koji će potvrditi da je oko zdravo.

I lečenje je mnogo efikasnije kada su promene otkrivene na vreme i kada se leče pravovremeno. To će značiti da će sve promene ostati na minimalnim vrednostima, a pacijent sa naočarima koje imaju malu korektivnu dioptriju.

 


Povezane vijesti

Kosa prestaje da opada uz ove trikove!

eTrebinje

Ljekari: Pet najboljih navika u ishrani koje mogu produžiti životni vijek

eTrebinje

Kako jedno pivo dnevno utiče na zdravlje

eTrebinje

Četiri znaka da ste pod hroničnim stresom a da to i ne znate

eTrebinje

Zašto treba da pojedete bananu pre spavanja?

eTrebinje

Ovo ulje čisti krvne sudove, olakšava disanje i čuva zdravlje srca

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više