eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Od sutra u Srpskoj na recept četiri nova lijeka

Izvor: SRNA

Fotografija:


Osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske od sutra će u apotekama na recept biti dostupne četiri nove terapije za astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i arterijsku hipertenziju.

Iz Fonda je saopšteno da su lijekovi uvršteni na listu lijekova koji se izdaju na recept, što znači da će osiguranici za njih ubuduće izdvajati značajno manje novca ili neće plaćati ništa.

Na A listu, za koju osiguranici neće plaćati ništa, uvrštena su dva nova lijeka za astmu, od kojih je prvi “flutikazon, formoterol” suspenzija za inhaliranje za koji su studije pokazale da brže djeluje i ima duže dejstvo, a namijenjen je odraslima sa astmom, kao i djeci starijoj od pet godina.

Drugi lijek koji je uvršten na listu A za pacijente sa astmom je “indakaterol, mometazon” prašak za inhalaciju.

“Za ovaj lijek je, takođe, utvrđeno da brže djeluje i da se njime postiže bolja kontrola astme. Studije su pokazale i da primjena ove terapije jednom na dan nije manje efikasna u odnosu na druge lijekove koji se primjenjuju dva puta dnevno”, ističe se u saopštenju.

Za hroničnu opstruktivnu bolest pluća na listu A uvršten je lijek “formoterol” prašak za inhaliranje.

Dejstvo ovog lijeka nastupa izuzetno brzo unutar jedan do tri minuta, a djeluje i do 12 sati nakon inhalacije, naveli su iz FZO.

Na listu B lijekova, za koji osiguranici plaćaju doplatu u iznosu od 50 odsto, uvršten je dvokomponentni lijek “lizinopril, amlodipin”, koji se koristi u terapiji esencijalne arterijske hipertenzije.

“Riječ je o kombinaciji dva lijeka, a osim komfornosti za pacijenta, jer se uzima jednom dnevno, njegova primjena je i ekonomičnija u odnosu na pojedinačnu primjenu dva lijeka koja sadrži”, precizirali su iz Fonda.

U saopštenju se navodi da je u prošloj godini FZO na listu lijekova uvrstio 15 novih terapija za više oboljenja – za osteoporozu, ulcerozni kolitis, epilepsiju, arterijsku hipertenziju, dijetetski preparat za bebe i druge.

Uvođenjem novih lijekova na listu, Fond je nastavio dugogodišnju praksu da početkom godine proširuje listu, sa ciljem da osiguranicima na raspolaganju bude više lijekova u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja i da što manje novca izdvajaju za lijekove, ističe se u saopštenju.


Povezane vijesti

FZO RS pokrenuo postupak nabavke lijekova za rijetke bolesti

eTrebinje

Lijek za epilepsiju u BiH 10 puta skuplji nego u EU

eTrebinje

Novi antivirusni lijekovi djeluju na simptome kovida za nekoliko sati

eTrebinje

Vlada RS: Zolak obezbijedio građanima najskuplje lijekove

eTrebinje

Analiza: Građani u BiH plaćaju najskuplje lijekove u regionu

eTrebinje

Višković: Srpska osniva republičku farmaceutsku kuću

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više