eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Polovina radnika ne zarađuje dovoljno ni za hranu

Izvor: CAPITAL: Andrijana Pisarević

Fotografija: Ilustracija


BANJALUKA – Više od polovine radnika u Republici Srpskoj radi za platu koja je niža od 950 maraka, a čak 26.000 ih radi za 650 maraka i iznose manje od toga.

Ovi poražavajući podaci još jednom pokazuju da je takozvana “prosječna plata” za novembar koja iznosi 1.211 maraka samo obmana, zbog čega se niko ne usuđuje da je obračuna samo za realni sektor.

Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, čak 12.496 radnika prima najnižu od 650 KM, a čak 142.193, odnosno 50 odsto zaposlenih radi za plate do 950 maraka.

U Srpskoj danas ima preko 13.555 radnika koji primaju platu manju od 650 maraka, a najniža prosječna plata isplaćena je u građevinarstvu i to svega 875 KM.

Sekretar Saveza sindikata Goran Stanković kaže da većina građana nema ni za hranu, a da se u obračunu prosječne plate ne vide realni pokazatelji stanja u Srpskoj.

“Bilo bi dobro da neko konačno kaže kolika je to prosječna plata u privredi, pa bi onda vidjeli i kolika je razlika. Prema našem obračunu, prosječna plata u realnom sektoru je od 900 do 950 maraka, s tim da su u tu platu uračunate i radnika i rukovodilaca, direktora i tako dalje. Dakle, i ta plata u našem obračunu je viša nego što je stvarnost. Preko 150.000 radnika u Srpskoj danas zarađuje iznose do 1.000 maraka, od ukupnog broja od 289.000 koliko ih je zaposleno”, kaže Stanković za portal CAPITAL.

U daljem obračunu, podaci pokazuju da do 1.200 maraka zarađuje oko 185.000 radnika, u Srpskoj, a da preko prosječne plate ostvaruje manje od 100.000 radnika.

“Šta uopšte može da kupi radnik koji zarađuje 650 maraka? Radnici koji zarađuju minimalnu platu ili malo iznad nemaju dovoljno ni za hranu. Namirnice su drastično poskupile, čak preko 50 odsto, a to je najviše pogodilo radnike sa minimalnim platama. Hrana je za njih najveći izdatak. Poskupljenja nisu pratila povećanja plata u realnom sektoru. Nakon tri povećanja u javnom, u realnom je podignuta samo minimalna na 650 KM. Radnici koji zarađuju 700 KM ili 800 KM, su potpuno zaboravljeni. Istovremeno, poslodavci su prošle godine ostvarili čak 2,4 milijardi maraka dobiti, što pokazuje da im vrlo dobro ide”, kaže Stanković i dodaje da se nada da će Vlada ove godine ispuniti zahtjeve i konačno definisati polazne koeficijente za obračun plata.

Ovako bi se, pri povećavanju najnižih plata, po automatizmu povećavale i ostale zarade.

“Nismo dobili najnižu minimalnu platu do kraja godine iako je Vlada morala da je donese. Mi smo tražili da se uredi sistem obračunavanja plata. Moramo doći do polaznih koeficijenata da bi se utvrdio minimum i polazna osnova. I kada utvrdite povećanje najniže plate, da se po automatizmu povećaju i ostale”, kaže Stanković.

Premijer Srpske Radovan Višković obećao je prije dva dana opet povećanje minimalne plate u Srpskoj, iako to nije, kako kaže, njihova obaveza.

“Mnoge obaveze se prebacuju na Vladu, a to je prevashodno bila obaveza Udruženja poslodavaca i sindikata. Oni to uporno izbjegavaju nekoliko godina i čekaju da Vlada to uradi, što će i učiniti, a onda će nas kritikovati. Nemojte ići da slavite Novu godinu na nekim destinacijama. Sjedite, pričajte pet sati ili pet dana i dogovorite se. Sada ja to tražim od njih”, poručio je Višković.

 


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više