eTrebinje
Magazin

Top 5 najpopularnijih destinacija za odmor u Srbiji tokom 2022.

Izvor:

Fotografija:


Krajem 2022. godine podvučena je crta turističe sezone u Srbiji. I brojke su povoljne. Naime prema podacima RSZ, u periodu januar-novembar 2022. godine u Republici Srbiji boravilo je ukupno 3.582.681 turista, što je za 54% više u odnosu na period januar-novembar 2021. Od navedenog broja domaćih turista bilo je 1.969.410 ili 55% od ukupnog broja gostiju, a inostranih 1.613.271.

 

Značajan je i podatak da je u Srbiji u periodu januar-novembar boravilo čak 87% više stranih turista nego prošle godine u isto vreme. Odlučili smo stoga da vidimo kojih je to 5 najposećenijih destinacija u Srbiji u 2022-oj godini, kako među domaćim, tako i među stranim turistima.

Beograd – Tradicionalno najprivlačniji strancima

Najposećeniji grad među stranim turistima je Beograd. Strani turisti su ostvarili neverovatnih 2.440.704 noćenja u periodu januar-novembar i to je porast za čak 59%. Domaći turisti su ostvarili 454.086 noćenja 7% više u odnosu na prethodnu godinu. U ovim statističkim podacima vidi se da je Beograd epicentar dešavanja u zemlji, ali i regionu. Zasluga za ovoliki broj noćenja stranih turista, pored dobre turističke ponude jeste i bogata kulturno-umetnička scena Beograda, ali strancima je često za put u Beograd povod bio posao.

Savremeniji delovi Beograda kao što su Novi Beograd i Beograd na vodi, su primeri naselja koja zadovoljavaju turističke ali poslovne zahteve. Dok su delovi Starog grada i Skadarlije zadržali dobro poznati gostoprimljivi duh Beograda, namenjen prvenstveno turistima i hedonistima. Ako ste i vi u ovoj grupi, posetite stranicuapartmani Skadarlija i tu ćete pronaći odličnu smeštajnu ponudu u ovom delu Beograda.

Zlatibor – Planina sa najvećim brojem noćenja

Zlatibor je sa 627.000 noćenja u periodu januar-novembar stao na prvo mesto među planinama po broju noćenja. Zlatibor je jednako popularan i među domaćim i među stranim turistima. Atrakcije Zaltibora koje najviše privlače pažnju su: gondola, “Dino park”, u kom je oboren rekord posećenosti za vreme novogodišnjih praznika, zatim “Avantura park”.

 

I okolina Zlatibora jednako privlači turiste. Tako je Stopića pećinu, najposećeniji speleološki objekat Srbije, posetilo je više od 100.000 posetilaca, što je 10 % više u odnosu na isti period prošle godine. Tu su i tematski park “El Paso City”, vodopad u Gostilju i “Staro selo“ u Sirogojnu.

No uprkos atrakcijama okoline, centar Zlatibora je i dalje najtraženija lokacija za mseštaj. Apartmani Zlatibor centar je stranica na kojoj ćete pronaći povoljan smeštaj upravo u centru Zlatibora.

Sokobanja – Turistički centar juga Srbije

Od svih turstičkih mesta u Srbiji, Sokobanja je ostvarila najviši skoko u odnosu na prethodnu godinu. Naime u Sokobanji je u periodu januar-novembar 2022. godine 739.415 ostvareno noćenja od strane domaćih turista što je za čak 53% više nego prethodne godine.

 

Sokobanju ovo smešta na prvo mesto po broju noćenja domaćih turista u čitavoj Srbiji, a kada je reč o jugu naše zemlje, Sokobanja je definitivno i zvanično njegov turistički centar. Primera radi u najvećem gradu juga Srbije, Nišu, registrovano je ukupno 163.053 noćenja.

 

Turiste je u Sokobanju najviše privukao savršen geografski položaj ove banje, koji je čini vazdušnim rajem, smeštenim između Ozrena i Rtnja. Ruža vetrova, vazduh bogat kiseonikom i reka Moravica su dodatni faktori koji boravak čine prijatnim. Pored toga Sokobanja je razvila u spa i wellness ponudu, pa polako teži da postane centar i ove grane turizma.

Kopaonik – I dalje u samom vrhu po broju noćenja

Kopaonik je pored Zlatibora naša najposećenija planina. Istina, Zlatibor je u periodu od januara do novembra 2022. godine ostvario više noćenja, međutim upravo u zimskim mesecima koji kreću od novembra i traju do kraja februara se očekuje najveća poseta Kopaonika. Razlog ovome je što je Kopaonik uvek prvi izbor za skijaše, i njegov skijališni potencijal je glavni turistički adut.

 

Brojke kažu da Kopaonik sa 434.107 noćenja domaćih turista beleži porast od 27% u odnosu na period januar-novembar 2021. godine. S druge strane, stranci su na Kopaoniku ostvarili 101.989 noćenje i u odnosu na prethodnu godinu to je skok od 55%.

 

Pored ski turizma, Kopaonik sa brojnim kafićima, restoranima i noćnim klubovima pruža priliku za rasnovrstan i dobar noćni provod. Tako, pored toga što ga posećuju porodice, Kopaonik je omiljena planina i među mladima.

Vrnjačka Banja – Naša najposećenija banja

Vrnjačka Banja je naša najposećenija banja i ujedno banja u kojoj se ostvari najveći broj noćenja od svih banja u Srbiji, ako se uzmu u obzir domaći i strani turisti. Tako je recimo Vrnjačka Banja privlačnija stranim turistima od Sokobanje, dok, kada je  reč o domaćin turistima, situacija je obratna.

 

Gledano kroz brojke RSZ-a, u Vrnjačkoj Banji je u periodu januar-novembar 2022. godine ostavareno  658.078 noćenja od strane domaćih turista, što je za 36% više u odnosu na isti period prošle godine. A kada je reč o stranim turistima oni su ostvarili 73.700 noćenja i to je za 34% više u odnosu na isti period 2021. godine.

 

Klasičan banjski turizam je svakako glavni razlog ovolikoj poesećnosti Vrnjačkoj banji, no pored toga ova banja je razvila i spa i wellness ponudu. Pored toga, veliki broj manifestacija, festivali i karnevali su nešto što privlači mlade, pa Vrnjačka Banja, u smislu turističke ponude, nije samo banja, već mnogo više od toga.

 

Brojke koje su objavljene, svakako su ohrabrujuće za turizam Srbije i raduje nas trend rastuće posećenosti Srbije. Ostaje nam da se nadamo da će tekuća 2023. godina da nastavi u istom trendu i da ponovi uspehe 2022.

 

 


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više