eTrebinje
Svijet Vijesti

Doktore šokirala temperatura dječaka koji je izvučen ispod ruševina

Izvor: Nezavisne

Fotografija:


KAHRAMANMARAŠ – Najmanji dječak u bolničkom krevetu za odrasle, petogodišnji Aras, leži na leđima i igra se autićem. On je jedno od turskih čuda. Spasilačke ekipe oslobodile su ga iz ruševina njegove kuće u razorenom Kahramanmarašu 105 sati nakon potresa.

Kad je doveden na odjel intenzivne njege u stanju hipotermije, izmjerena mu je tjelesna temperatura od 28 stepeni. Iako je Aras preživio, njegova sedmogodišnja sestra Hiranur nije, kao ni njegov devetogodišnji brat Alp, a ni njihov otac nije imao više sreće. Ovo je jedna od brojnih porodica nepovratno slomljenih turskom katastrofom.

Uz Arasov krevet sjedi Mehmet koji nježno mrsi kosu svog unuka. 72-godišnjak kaže da će do kraja života paziti na Arasa kao da mu je rođeni sin.

“On je pošten dječak, ima jaku ličnost i iskren je. Nije razmažen. Spasioci su bili toliko dobri da su ga spasili i uz Božju milost vratili nam ga živog” rekao je Arasov djed.

Dok mu ljekar mijenja zavoj na natečenom lijevom stopalu, malo se trznuo, ali dobro se oporavlja. Arasova majka takođe je preživjela razorni potres, ali nisu se vidjeli od kobnog potresa jer se ona liječi u drugoj bolnici.

Dječaku je život spasen na odjelu intenzivne njege koji su postavili izraelski ljekari. Nisu spasili samo njega već i 65-godišnjeg Samira iz Sirije koji je izvučen iz ruševina nakon šest hladnih noći zbog čega su mu morali amputirati obje noge. Za ljekare u centru ove katastrofe bila je to iscrpljujuća i traumatična sedmica.

Pedijatar Mehmet Cihan doputovao je iz Istanbula najbrže što je mogao da pomogne kolegama u razorenom gradu.

“Jako je loše. Previše je djece ostalo bez roditelja. Ne znam, jako mi je teško” rekao je ljekar.

Međunarodni medicinski napori sežu daleko izvan Kahramanmaraša, u gradu Turkoglu britanski ljekari postavili su zelene šatore pored onih turskih s crvenom ceradom. Postavljaju i poljsku bolnicu u krugu gradske bolnice koja je oštećena u potresu.

Brijoni Pointon doktorica je opšte prakse iz Čhičestera, u Tursku je došla kao dio UK-Med humanitarne organizacije za pružanje medicinske pomoći koju finansira britanska vlada.

“Radimo s turskim ljekarima i medicinskim sestrama koji postavljaju vlastite šatore i primaju pacijente, ali su prilično preopterećeni. Uz sve traume, postoje ljudi sa svojim uobičajenim hroničnim bolestima s kojima se teško nose. Mi ćemo pregledati što je više moguće takvih pacijenata” objašnjava Pointon, prenosi “Avaz”.


Povezane vijesti

Upozorenje na cunami u Turskoj, panika na ulicama (VIDEO)

eTrebinje

Prvi bilans večerašnjih zemljotresa u Turskoj: Ima poginulih

eTrebinje

Novi snažan zemljotres pogodio Tursku i Siriju

eTrebinje

Nijedan tanjir nije se razbio u zgradi koju je on napravio: Nalazi se u epicentru zemljotresa u Turskoj

eTrebinje

Novi zemljotres pogodio Tursku

eTrebinje

Snažan zemljotres u Hrvatskoj, osjetio se u Banjaluci

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više