Usluge Narodne kuhinje Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u Trebinju koristi oko 80 građana u stanju socijalne potrebe, kojima se svakog radnog dana obezbjedi jedan kuvani obrok, a hranom su obezbijeđeni i tokom vikenda, potvrdio je za Radio Trebinje Goran Gurović, upravnik trebinjske Narodne kuhinje.

„Broj korisnika već nekoliko godina unazad se ne mijenja. U Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj nikada ljude nismo odvajali po naciji ili vjeri, pa i u Narodnoj kuhinji svi su dobrodošli. Svako ko se obratio za pomoć, bez obzira da li je na spisku stalnih korisnika ili nije, nikome se ne uskraćuje obrok, koje pripremaju naši vrijedni kuvari, uz podršku pomoćnog osoblja“, naveo je Gurović.

Centar za socijalni rad u Trebinju, prema Sporazumu sa našom Eparhijom, podsjeća, ima obavezu da utvrdi spiskove korisnika Narodne kuhinje dva puta godišnje, obavi reviziju i ažuriranje spiskova.

Gurović dodaje da korisnici dobijaju i hranu za vikend i vjerske praznike, kada kuhinja ne radi.

„Među korisnicima, uglavnom su stariji i nemoćni. Za one korisnike koji su pokretni, hrana se izdaje na šalteru kuhinje, a onima koji ne mogu da dođu, zaposlenici Narodne kuhinje raznose hranu u užem dijelu grada, dok aktivisti Crvenog krsta i zaposleni u Centru za socijalni rad dijele hranu dostavnim vozilima na periferiji. U vrijeme velikih crkvenih praznika i vikendima, kada kuhinja ne radi, njeni štićenici dobijaju konzervisanu hranu i hljeb, kako bi imali obroke do ponedjeljka. Za velike hrišćanske praznike se trudimo da korisnike uvijek obradujemo sa prigodnim prazničnim obrocima i namirnicama, a i u vrijeme posta, obroci su prilagođeni“, kazao je Gurović.

Goran Gurovic 1.jpg (211 KB)

On ističe za Radio Trebinje, da korisnike kuhinje doživljavaju kao svoje prijatelje i članove porodice jer im je, uz neophodan obrok, podjednako važna i topla ljudska riječ.

Narodna kuhinja u Trebinju se već dvadesetu godinu finansira najviše iz gradskog budžeta, a rad kuhinje, osim naše Eparhije, podržavaju mnogi dobrotvori, od kojih neki pomažu na redovnom godišnjem nivou.

„Rad kuhinje podržavaju i dobrotvori sa pojedinačnim donacijama, u vidu materijalnih i novčanih sredstava. Pored ostalog, Vlada RS i Humanitarna organizacija ‘Srbi za Srbe” su nam prošle godine donirali dva šporeta za pripremu hrane, a usko sarađujemo i sa humanitarnom organizacijom ‘Sveti Vukaši’, koja djeluje pri našoj Eparhiji“, rekao je Gurović.

Iz Narodne kuhinje zahvaljuju svim ljudima dobre volje, ustanovama i preduzećima na podršci njihovim korisnicima, uz podsjećanje da je, usljed svjetske ekonomske krize i galopirajuće inflacije, svaka pomoć dobrodošla.

Narodna kuhinja 1.jpg (284 KB)