eTrebinje
Svijet Vijesti

SVE VIŠE MRTVIH Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj i Siriji porastao na 3.672 osobe, povrijeđenih ima preko 16.000 (FOTO)

Izvor: Srpska Info

Fotografija: HALIL İBRAHIM SINCAR/ANADOLIJA


Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj povećan na 2.316.

Broj povrijeđenih povećan je na 13.293, u zemljotresima urušeno 6.217 zgrada, a ispod ruševina spašeno 7.340 osoba, potvrđeno je iz AFAD-a .

Prema najnovijim informacijama, najmanje 2.316 osoba je poginulo, a 13.293 su povrijeđene u zemljotresima koji su danas pogodili južne dijelove Turske, javlja Anadolija.

Predstavnik Uprave za vanredne situacije Turske (AFAD) Orhan Tatar iznio je najnovije informacije o broju stradalih u zemljotresima, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu.

Tatar je potvrdio da je broj poginulih u odnosu na raniji izvještaj povećan za 554, čime je ukupan broj poginulih povećan na 2.316. Broj povrijeđenih povećan je na 13.293, dok je u zemljotresima urušeno 6.217 zgrada.

Iz AFAD-a je također potvrđeno da je u akcijama spašavanja dosad ispod ruševina spašeno 7.340 osoba.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Rihteru pogodio je jutros jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarčik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Dijarbakır, Adana, Adijaman, Malatja, Osmanije, Hataj i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Zatim je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Ricjteru u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Brojne spasilačke ekipe su i dalje na terenu i nastavljaju s potragom za preživjelima ispod ruševina u više turskih gradova.

Predsjednik Turske Redžep Tajipp Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939. godine.

U Turskojje danas zbog zemljotresa proglašena semdmodnevna žalost.

Najmanje 1.356 osoba je poginulo, a više od 3.419 povrijeđeno u Siriji nakon niza snažnih zemljotresa u jugoistočnoj Turskoj koji su u ponedjeljak rano potresli širi region, javlja Anadolija.

 

Zemljotres se posebno osjetio u gradovima Idlib, Halep, Hama, Latakija i Raka u kojima su srušene brojne zgrade.

Državna novinska agencija SANA objavila je da je u Halepu, Hami, Tartusu i Latakiji poginulo 656 osoba, a povrijeđeno je 1.419.

Mnoge zgrade su uništene ili oštećene u područjima pod kontrolom opozicije na sjeveru Sirije.

Prema informacijama koje je Anadolija prikupila iz nekoliko lokalnih izvora, uključujući Sirijsku mrežu za ljudska prava i bolnice, u različitim područjima na sjeveru Sirije najmanje 700 ljudi je poginulo, a više od 2.000 je povrijeđeno.

Nastavljaju se akcije traženja i spašav anja.


Povezane vijesti

Upozorenje na cunami u Turskoj, panika na ulicama (VIDEO)

eTrebinje

Prvi bilans večerašnjih zemljotresa u Turskoj: Ima poginulih

eTrebinje

Novi snažan zemljotres pogodio Tursku i Siriju

eTrebinje

Nijedan tanjir nije se razbio u zgradi koju je on napravio: Nalazi se u epicentru zemljotresa u Turskoj

eTrebinje

Novi zemljotres pogodio Tursku

eTrebinje

Snažan zemljotres u Hrvatskoj, osjetio se u Banjaluci

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više