eTrebinje
Obrazovanje i nauka Magazin

Ajnštajn je terao Milevu Marić da živi po spisku surovih pravila: “Bez protesta, moraš, odričeš se”

Izvor: b92

Fotografija:


Mileva Marić i Albert Ajnštajn upoznali su se na studijama. Šta je to perspektivnu, pametnu i četiri godine stariju studentkinju privuklo ćutljivom, nedruželjubivom i povučenom studentu koji je retko govorio, nije imao prijatelje i skoro uvek sedeo sam, danas nije poznato. Kako bilo, pre nego što je završila fakultet, Mileva je zatrudnela i rodila vanbračnu ćerku Lizerl.

Albert i Mileva su se venčali u Bernu 6. januara 1903. Neko vreme pre venčanja Lizerl je obolela od šarlaha. Nije poznato da li je umrla ili je data na usvajanje. Tek, kada se Mileva pridružila Albertu u Bernu, dete nije bilo sa njom.

Ajnštajnova majka, navodno, nikada nije volela Milevu. Smetala joj je razlika u godinama, što je zadržala pravoslavnu veru i što joj je jedna noga kraća od druge. Stalno je vršila pritisak na sina, i on je s godinama postajao sve jači, čak i nakon što je Mileva rodila dva sina.

Njihov brak je funkcionisao po strogo utvrđenom “režimu” – Albert je šest dana nedeljno provodio u patentnom zavodu, slobodno vreme je posvećivao fizici, a Mileva je pokušavala da školuje decu i vodi kuću. S vremenom je potpuno zapostavila svoj naučni rad.

Brak je godinama bio u krizi, s boljim i lošijim periodima, a naučnik je sve više vremena provodio sa svojom ljubavnicom – rođakom, Elzom Lovental. Nakon jedne od gorih svađa, Albert je Milevi sastavio “spisak pravila” kojih je očekivao da se pridržava:

A. Vodićeš računa:

  1. da moja odeća i rublje budu održavani u redu;
  2. da dobijam redovno tri obroka u svojoj sobi;
  3. da moja spavaća i radna soba budu uredne i naročito da moj sto bude korišćen samo za moje potrebe.

B. Odreći ćeš se svih ličnih veza sa mnom, osim ako one nisu neophodne zbog socijalnih razloga. Pogotovo ćeš se odreći:

  1. mog sedenja u kući s tobom;
  2. mog izlaženja i putovanja s tobom.

C. Poštovaćeš sledeća pravila u vezi sa mnom:

  1. nećeš očekivati nikakvu intimnost od mene, niti ćeš mi bilo šta prigovarati;
  2. prestaćeš da razgovaraš sa mnom ako to budem zahtevao;
  3. napustićeš moju spavaću i radnu sobu ako to budem zahtevao istog trena i bez protesta”.

D. Obavezuješ se da me nećeš omalovažavati pred našom decom, ni rečima ni ponašanjem.

Koliko je dugo Mileva živela pridržavajući se ovog diktata, nije poznato. U julu 1914. dan pred Prvi svetski rat, konačno joj je prekipelo. Spakovala je stvari, sa decom napustila Ajnštajna i otišla u Cirih.

Naučnik je tek 1916. zatražio razvod, koji je i ozakonjen 1919. Zvanično su se rastali 14. februara 1919. a Albert se oženio Elzom 2. juna 1919. godine.

Lista “zahteva” otkrivena je u jednom Albertovom pismu Milevi, a objavljena je u biografiji “Ajnštajn – njegov život i univerzum” koju je napisao Volter Ajzakson, jedno vreme predsednik CNN-a i glavni urednik časopisa Tajm.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više