eTrebinje
Trebinje

Dodik: Izgradnja aerodroma i brze ceste – budućnost Trebinja i regije

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Trebinje uspješna lokalna zajednica, predvođena sposobnim gradonačelnikom i njegovim timom, koja realizuje i koncipira projekte koji su važni za ovaj grad.

On je nakon razgovora sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem u gradskoj upravi istakao da je strateška orijentacija ovog grada fokusirana na prioritete u tri oblasti, a to je energetika, poljoprivreda i turizam.

„Apsolutno pravilno odabrani prioriteti koji će, u budućem vremenu, morati da se prate kroz konkretne planove i organizaciju. U energetskom smislu, ovđe pored poznatih izvora električne energije sada planiramo i na prostoru samog grada izgradnju novih solarnih elektrana, vjetroelektrana, svega što je potrebno u oblasti energetike, što će ne samo donijeti nove prihode samoj lokalnoj zajednici nego i obezbijediti energetsku stabilnost i RS pa čak i regiona. Mi kao zajednica koja ima dovoljno električne energije ne smijemo da ostanemo na začelju procesa koji će, vjerovatno, dati odgovore za desetak godina vezano za nove izvore električne energije. Trebinje ne samo da je centar i središte naše ’Elektroprivrede’ nego mora na pravi način da osmisli za čitavu RS savremeno kretanje u ovoj oblasti“, naveo je Dodik.

Istakao je da će Trebinje biti otvoren grad u potpunosti kada se izgradi aerodrom i brza cesta.

„Tu postoje procedure koje se moraju ispoštovati ali niko nije odustao od toga. Vlada Srbije već uporno planira u svom budžetu sredstva za izgradnju ovog aerodroma, čeka se završetak svih proceduralnih stvari, složenost procesa na nivou BiH otežavaju sve, ali se nije odustalo i to će biti“, jasan je Dodik.

Ističe da je u planu izgradnja brze ceste od Trebinja, prema Bileći, Gacku, Foči pa sve do Višegrada, gdje bi se taj put nakačio na put koji dolazi iz Srbije, te dalje prema Istočnom Sarajevu i svim dijelovima RS.

„Ovo je veoma izazovna trasa ali mi već razgovaramo sa kineskim i drugim kompanijama da se dogovoramo oko dugoročnog finansiranja izgradnje ove trase“, rekao je Dodik.

On je istakao da je na 85 odsto obradivog zemljišta u Trebinju obezbijeđeno navodnjavanje i da je to preduslov za razvoj poljoprivrede koji nema ni jedna lokalna zajednica.

Smatra da je Trebinje uspjelo da riješi sivu zonu u oblasti turizma i da u tome treba istrajati te da su za razvoj turizma grada, uopšte, veoma značajni kapitalni projekti bolnica i aerodrom, čime bi se, kako je dodao, razvio i zdravstveni turizam.


Povezane vijesti

Dodik: “Putujem u Rusiju 23. maja”

eTrebinje

Dodik: Niko nije prekinuo saradnju sa Amerikom

eTrebinje

Dodik: Ako Šmit nametne zakon o imovini, donijećemo odluku o samostalnosti Srpske

eTrebinje

Dodik sutra u Gacku i Bileći

eTrebinje

Dodik razgovarao sa Šapurićem o nastavku saradnje

eTrebinje

Dodik: Provesti zakonski postupak prema ljudima koji ne dolaze na posao

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više