eTrebinje
Obrazovanje i nauka Magazin

Hrvatski naučnici na pragu revolucije: Otkrili tajnu genetike za kojom se traga 50 godina

Izvor: B92

Fotografija: Pixabay


Hrvatski naučnici Marija Rosandić i Vladimir Paar objavili su u međunarodnom časopisu “BioSystems” otkriće supersimetrije genetskog koda, za koje Paar kaže da je “jedna od tajni genetike koju su mnogi svetski naučnici bezuspešno pokušavali da pronađu duže od 50 godina”.

Otkriće je objavljeno u avgustu prošle godine, a jedan od autora, Paar, u saopštenju poslatom Hini objašnjava da je, pojednostavljeno rečeno, genetski kod način kako se pomoću 64 genetska “znaka” u svim živim bićima “šifriraju” 24 “proizvoda”. Pritom se svaki “znak”, tzv. kodon, sastoji od trojke nukleotida. Postoje četiri vrste nukleotida, označenih slovima A, G, C, T za DNA, i A, G, C, U za RNA molekul. “Proizvod” su 20 vrsta aminokiselina, od kojih su građene belančevine (proteini), a od proteina su građena sva živa bića, od virusa do čoveka.

Dakle, genetski kod je pravilo koje kaže kom proteinskom “proizvodu” odgovara koji genetski “znak”, ističe Paar. Matematički je bilo utvrđeno da je broj mogućnosti različitih pridruživanja 64 broju 20 nezamislivo veliki, odnosno da iznosi oko 10 na 84., tj. broj koji iza 1 ima čak 84 nule. Koliko je veliki taj broj, možemo uporediti sa time da je po veličini usporediv sa brojem atoma u svemiru, objašnjava Paar.

 

Rosandić i Paar u svojoj teoriji polaze od opšteg Ajnštajnovog stava iz fizike, koji smatra da su simetrije, u mnogo širem smislu od uobičajenog, dominantni koncept u fundamentalnim zakonima fizike, tako da se princip simetrije smatra primarnim svojstvom prirode. Dakle, da principi simetrije diktiraju temeljne prirodne zakone. Tim otkrićem autori dolaze do novog pogleda na poreklo života i evoluciju temeljenu na simetrijama, koja smatra da nije bilo evolucije genetskog koda, nego je on od postanka života stalan i nepromenjiv, kao što su i broj i vrsta standardnih amino kiselina stalni i nepromjenjivi.

Drugim rečima, to znači da su već od početka razvoja života prisutne sve aminokiseline i genetski kod kao konkretna realizacija te temeljne simetrije. To “zlatno pravilo” evolucije, univerzalno je i nepromjenjivo tokom evolucije za sva živa bića na Zemlji, objašnjava Paar.

Dva meseca nakon objave teorija je dobila dodatne argumente otkrićem japanskih naučnika da se na 300 miliona kilometara udaljenom asteroidu Ryugu, što je dvostruko veća udaljenost nego udaljenost između Zemlje i Sunca, nalaze uzorci amino kiselina, temeljne građe svih živih bića na Zemlji.

Časopis Science je uz senzacionalno otkriće japanskih naučnika objavio pismo s iznošenjem otkrića Rosandić-Paar supersimetrije koje daje teorijski okvir japanskom rezultatu, ističe Paar.

 


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više