eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Ako ga osude, moraće vratiti 335.000 maraka: Zeljković i optuženi direktori se vraćaju u sudnicu

Izvor: Srpskainfo

Fotografija: Srpskainfo


Nakon dvomjesečne pauze, Okružni sud u Banjaluci odredio je datum nastavka suđenja Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS i ostalim optuženima u predmetu “Korona ugovori”, potvrđeno je portalu Srpskainfo.

Nastavak suđenja zakazan je 22. maja ove godine sa početkom u devet časova.

– Nakon izvršenih provjera u Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS), obavještavamo vas da je ročište za nastavak glavnog pretresa koji se vodi pred ovim sudom pod brojem 11 0 K 032724 22 K, zakazano za dan 22. maj 2023. godine, sa početkom u 9 časova – naveli su iz banjalučkog Okružnog suda.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Suđenje Zeljkoviću i saučesnicima počelo je 6. februara ove godine, a u međuvremenu je saslušan tek prvi, od ukupno 70 svjedoka, koliko ih je najavilo Republičko javno tužilaštvo.

Naime, nakon par održanih ročišta, optuženom Bojiću pogoršalo se zdravstveno stanje, pa je suđenje odgođeno do daljnjeg.Posljednje ročište održano je 13. marta ove godine, pa će s obzirom na protek vremena, sudski postupak Zeljkoviću i ostalima početi formalno iznova.Naime, ukoliko se stranke usaglase da se ponovo ne izvode već izvedeni dokazi, onda će se dosadašnje radnje samo konstatovati, a postupak će krenuti tamo gdje je stao u martu ove godine.

Međutim, ukoliko se stranke ne usaglase, a što je manje vjerovatno, suđenje Zeljkoviću počeće iznova čitanjem optužnice. Osim svjedoka najavljeno je i saslušanje petoro vještaka. Osim svjedoka, tužilaštvo će sudu predati i preko 2.400 materijalnih dokaza protiv Zeljkovića i ostalih optuženih za milionsku zloupotrebu u postupcima javnih nabavki medicinske opreme tokom pandemije virusa korona.

FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER
FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER

Pored Zeljkovića, optužnicom su obuhvaćeni Saša Marković, Slavko Bojić, Sani Crljić i Dragan Dubravac. Ukoliko se dokaže krivica optuženih, republički javni tužilac je zatražila da se od optuženih oduzme imovinska korist od blizu milion maraka. Tako će u slučaju dokazivanja krivice, od Zeljkovića biti oduzeto 335.000 maraka, Bojića 241.500 maraka, Crljića 28.000 maraka, a Saše Markovića 578.000 maraka.

FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER
FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER

Tužilaštvo je u slučaju dokazivanja krivice zatražilo od suda da Zeljkoviću izrekne i mjeru zabrane rada u državnim preduzećima u trajanju od 10 godina.Optužnica protiv Zeljkovića i saučesnika podignuta je u septembru prošle godine. Optuženi se terete za zloupotrebu službenog položaja u postupcima javnih nabavki za vrijeme pandemije. Tužilaštvo Republike Srpske tereti Zeljkovića za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja, za koji je zaprijećena zatvorska kazna do 15 godina zatvora. Zeljković je uhapšen 16. septembra 2021. godine i u pritvoru je proveo pet mjeseci.

Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, provodio po prethodnom dogovoru sa optuženima, Branislav Zeljković pribavio je tako sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM. Istovremeno optuženom Saši Markoviću i „Travel for fun“ d.o.o Banjaluka omogućena je zarada u iznosu od 578.780 , Slavku Bojiću i “Procontrol” d.o.o.Banjaluka u iznosu od 241.562,50 KM i Saniju Crljiću i „Sineks laboratorija“ d.o.o. Banjaluka u iznosu od 28.700 KM. Zeljković se tereti za produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, te krivična djela primanje mita.

Isplate u prostorijama Ujedinjene Srpske

Optuženi Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel for fan”, potvrdio je tokom saslušanja u tužilaštvu da je častio optuženog Branislava Zeljkovića po “tarifi” devet maraka za svako odijelo koje je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Prema navodima iz optužnice, Marković je u periodu od aprila 2020. godine do marta 2021. godine Zeljkoviću isplatio najmanje 250.000 maraka na ime kupovine odijela. Predaje novca, po naredbi Zeljkovića, izvršene su u prostorijama Ujedinjene srpske, čiji je Zeljković funkcioner. Upravo zbog ovih radnji, Zeljković se osim za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja tereti i za primanje mita.

Iako je znao da odijela nemaju potrebne sertifikate, Zeljković je od Markovića tražio da ovakva odijela isporučuje Institutu za javno zdravstvo RS.Direktor “Procontrol” d.o.o. Banjaluka Slavko Bojić, optužen je za krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju i zloupotreba u postupku javne nabavke, dok je bivši direktor „Sineks laboratorija“ d.o.o. Sani Crljić optužen za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju.

Direktor „Travel for fun“ d.o.o Banjaluka Saša Marković tereti se za krivična djela davanje mita i zloupotreba u postupku javne nabavke, a direktor „Promeding“ d.o.o. Laktaši, Dragan Dubravac za produženo krivično djelo zloupotreba u postupku javne nabavke.

Tužilaštvo Republike Srpske tereti Zeljkovića za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja, za koji je zaprijećena zatvorska kazna do 15 godina zatvora.

 


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više