eTrebinje
Magazin

Kako se telo tokom trudnoće priprema za porođaj

Izvor:

Fotografija:


Trudnoća sama po sebi nosi mnogo promena u telu buduće majke. Tokom devet meseci dolazi do niza fizioloških promena. Prvenstveno su to hormonske promene, metaboličke, kardiovaskularne, kao i razlika u veličini materice. 

 

Jedna od značajnih stvari koja se događa jeste priprema tela za porođaj. Sasvim je normalno da tokom trudnoće dolazi do promena, kako bi sam porođaj prošao na najbolji mogući način. A nakon dolaska bebe na svet, telo počinje sa procesom vraćanja u normalno stanje.

Kako se zglobovi pripremaju za porođaj

Tokom trudnoće, telo žene prolazi kroz mnoge promene kako bi se pripremilo za porođaj.

Od petog meseca trudnoće pa sve do porođaja, žene često iskuse bolove u zglobovima. Prvenstveno u kukovima, kolenima, ručnim i skočnim zglobovima, kao i bol u predelu kičme.

 

Taj bol se ne dešava sasvim slučajno, već je posledica pripreme tela za porođaj. Hormon relaksin omekšava zglobove karlice, kako bi beba tokom porođaja mogla lakše da prođe kroz karlični kanal. 

 

Međutim, njegov efekat se odražava i na ostale zglobove, što može dovesti do bolova i na drugim mestima. Osim toga, povećana telesna težina i položaj stomaka trudnice, dodatno opterećuje zglobove pri dužem stajanju i hodanju i dovodi do pojačanih bolova.

Spuštanje bebe

Kako se termin porođaja bliži, lekari tokom pregleda grlića materice proveravaju i položaj bebe. Trudnice će osetiti mogućnost lakšeg disanja, a to se dešava zbog toga što se beba spušta ka karlici. 

 

Ovaj proces obično počinje nekoliko nedelja pre samog porođaja, a ponekad se može manifestovati i kao nelagodnost, probadanje ili pritisak u tom delu. Takođe, novi položaj bebe može da izvrši dodatni pritisak na karlicu i bešiku. 

 

Ipak, važno je naglasiti da je ovo normalan proces i da je od koristi za prirodan tok porođaja. Takođe, ono što je sastavni deo trudnoće je promena oblika i veličine stomaka kod trudnica.

Razlika između lažnih i pravih kontrakcija

Tokom trudnoće, žene mogu iskusiti različite vrste kontrakcija koje mogu biti zbunjujuće i nejasne. Brakston-Hiksove kontrakcije, poznate i kao lažni trudovi, mogu stvoriti iluziju pravih kontrakcija, iako neće dovesti do porođaja.

 

Ponekad mogu delovati slično kao prave kontrakcije, ali su obično bezbolne i ne predstavljaju opasnost za majku ili bebu. Ove kontrakcije su uobičajene u trećem trimestru trudnoće i mogu se pojaviti bilo kada tokom dana, posebno nakon fizičke aktivnosti. 

 

Mogu se pojavljivati češće kako se termin porođaja približava. Znaci da dolazi do Brakston-Hiksovih kontrakcija su:

 

  • kontrakcije koje brzo prolaze
  • kontrakcije koje vrmenom slabe
  • kontrakcije koje nestaju kada se promeni položaj 

 

S druge strane, prave kontrakcije počinju oko četrdeste nedelje trudnoće. Vreme kontrakcija je ključna za prepoznavanje razlika između pravog i lažnog porođaja. Takođe, lažne kontrakcije se zaustavljaju kada se promeni položaj ili napravi odmor. 

Znaci da se radi o pravim kontrakcijama podrazumevaju:

 

  • kontrakcije koje se dešavaju konstantno u kratkom vremenskom periodu
  • bez obzira na kretanje ili mirovanje, one se nastavljaju
  • postaju sve intenzivnije 

Ispadanje sluznog čepa 

Jedan od konkretnijih znakova da će porođaj uskoro početi jeste momenat kada sluzni čep ispadne. On se formira na ulazu u matericu tokom trudnoće radi zaštite bebe i materice od spoljnih bakterija. 

 

Sluzni čep obično ispada nekoliko sati ili čak nekoliko dana pre početka porođaja, ali se može desiti i nedelju dana ranije. Iako neke žene ne primete ovaj znak, moguće je da će uočiti braonkastu sluz na vešu, što ukazuje na ispadanje sluznog čepa.

Otvaranje grlića materice

Jedan od znakova da se telo pripremilo za porođaj jeste otvaranje grlića materice, što se obično događa nekoliko nedelja pre nego što porođaj počne. Grlić materice postepeno postaje mekši i elastičniji kako bi se otvorio bez poteškoća kada dođe vreme za porođaj. Ponekad, kada trudnice počnu da osećaju kontrakcije, grlić materice već može biti skraćen i otvoren.

Pucanje vodenjaka

Pucanje vodenjaka ne izgleda dramatično kao na filmu. To je jedan od znakova da porođaj sledi, a obično ne dođe do naglog izlivanja tečnosti. Sam vodenjak se sastoji od amnionske tečnosti koja okružuje bebu u materici i stvara zaštitni sloj. 

 

Kada dođe do pucanja vodenjaka, amnionska tečnost koja se izliva može se pojaviti u vidu manjih ili većih količina vodenastog ili sluzavog iscedka. U nekim slučajevima, pucanje vodenjaka može se dogoditi pre početka porođaja, dok se u drugim slučajevima dešava da vodenjak ne pukne, već ga u bolnici probuše pre porođaja. 

 


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više