eTrebinje
Zdravlje

Dijabetes tip 2 i insulin: Sve što treba da znate o ovoj vezi

Izvor:

Fotografija: nobeastsofierce/Shutterstock


Dijabetes tip 2 je jedna od najčešćih pojava današnjice, međutim, mnogima nije jasna veza između ovog stanja i insulina, kao i kako to sve utiče na celokupno stanje organizma.

Jako je bitno da naučimo kako naše telo koristi insulin i kako to pogađa naš organizam. Kada sagledamo bolje celu sliku, moći ćemo više da pomognemo sebi.

Poznato je da se insulin koristi u terapiji dijabetesa tip 2 i mnogima je to jedan od najvećih strahova, u nastavku saznajte koje sve uloge ima ovaj hormon i kako ga možete koristiti tokom lečenja.

Insulin je od vitalnog značaja za naš organizam

Stvara ga pankreas i on služi za regulisanje nivoa šećera u krvi. Ako imate dijabetes tip 2, znači da vaše telo ne odgovara kako treba na insulin i dolazi do podizanja niova šećera u krvi koji pankreas ne može da postigne. Visok nivo šećera može oštetiti nerve, vid, kao i neka druga tkiva.

Jedan tip insulina može biti inhaliran

Ovo je dostupno samo u nekim delovima Amerike i nije za sve ljude koji imaju dijabetes tip 2. Zna se da deluje jako brzo, ali je potrebno najpre savetovati se sa lekarom.

Kilogrami i način života utiču na potrebe insulina

Način života je jedan od ključnih faktora u terapiji dijabetesa i jednog i drugog tipa, a ukoliko uzimate insulin, potrebno je da pažljivo redukujete svoju ishranu i obavezno uvedete neku fizičku aktivnost.

Insulin može izazvati neke druge reakcije

Možete razviti i povratnu reakciju na uzimanje insulina, ali samo u nekim slučajevima. Nizak nivo šećera u krvi, bol ili nelagodan osećaj na mestu uboda injekcije, infekcija na mestu uboda i u najčudnijim slučajevima je moguća alergijska reakcija.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više