eTrebinje
Magazin

Kupovina nekretnine: Sitnice koje ne smemo zanemariti prilikom odabira stana ili kuće

Izvor:

Fotografija: Pixabay


Kupovina nekretnine predstavlja veliku životnu odluku i značaj investicioni korak, a sa sobom nosi mnogo  radosti, stresa i neizvesnosti. Put od potrage za idealnim domom do posedovanja ključeva pun je nepredvidivih situacija, zato je neophodno naoružati se strpljenjem, ali pre svega, detaljno se informisati o svim aspektima koje ovaj zahtevan proces podrazumeva. Današnje tržište nekretnina prepuno je najrazličitijim ponudama, stoga treba biti obazriv i proveriti svaku sitnicu pre nego što se odlučimo za određenu nekretninu. 

Budući da je reč o velikom ulaganju i da je kupovina doma događaj koji se ne dešava toliko često, moramo se potruditi da odaberemo ponudu koja će zadovoljiti sve naše potrebe, ali i odgovarati našem trenutnom budžetu. 

Kvadratura i funkcionalnost

Veličina stana ili kuće i broj prostorija jeste značajna stavka prilikom odabira stana, a koja će umnogome odrediti dalji tok pretrage. Možda u trenutku kupovine doma nemate ili imate samo jedno dete, ali razmislite da li će vam jedna dečija soba biti dovoljna i uzmite u obzir potrebe svih članova porodice i njihovu dinamiku. Ukoliko, na primer radite od kuće, onda će vam dodatna prostorija koju biste mogli da pretvorite u kancelariju značiti, ili pak prostranija dnevna soba. Pored kvadrature, ključnu ulogu ima i raspored prostorija, koji doprinosi funkcionalnosti i dom čini organizovanijim i prijatnijim mestom. Pravilno raspoređene prostorije mogu doprineti prostranosti, čak i u stanovima koji su manji. 

Prikriveni troškovi

Kada kupujete stan u starogradnji ili već izgrađenu kuću, onda se morate pripremiti i na određene dodatne troškove koji podrazumevaju menjanje stolarije, renoviranje kupatila, zamena podova ili gletovanje. Starija gradnja je oduvek važila za visoko kvalitetnu, međutim, pojavom inovativnih tehnika gradnje i građevinskih materijala, popularna novogradnja pobrala je simpatije mnogih i postala dominantna kada je u pitanju odabir nekretnine. Kupci dobijaju kompletno nov i moderno organizovan stan, a posebno su privlačni dodatni sadržaji koji su karakteristični za nove stambene zgrade – garaža, teretana, zajednička terasa, igralište za decu.  

Reputacija investitora

Danas se veliki broj ljudi, pogotovo mladih parova, odlučuje za kupovinu stanova u izgradnji, jer su cene značajno povoljnije, a kupac dobija potpuno nov stan. Međutim, pre nego šte se odlučite za određeni stan, neophodno je dobro se informisati o reputaciji investitora i njegovim prethodnim projektima. Njegovu delatnost uvek možete proveriti u Agenciji za privredne registre, a na sajtu Narodne banke proveriti trenutno stanje računa investitora. Treba obratiti pažnju i na upotrebu materijala koji se koriste u izgradnji, kao i opreme koja se ugrađuje u stanove. 

Lokacija i blizina relevantnih institucija

Prilikom pretrage za vašom novom nekretnine, dobro je odrediti željenu lokaciju, budući da ona ima značajan uticaj na samu cenu, a time ćete i suziti pretragu i fokusirati se samo na one ponude koje zaista odgovaraju vašim potrebama. U obzir morate uzeti nekoliko činjenica, a to su količina buke, zagađenost vazduha, blizina posla, škole, marketa, te drugi bitnih institucija za vaše svakodnevno funkcionisanje. Ukoliko ste tip osobe koji voli mir i tišinu, onda će vam biti privlačnije seoske sredine sa mnogo zelenila ili naselja na periferiji gradova. Tu morate obratiti pažnju na infrastrukturu i povezanost sa centralnim delom grada, pogotovo ukoliko ne posedujete automobil i prinuđeni ste da koristite gradski prevoz. 

Kupoprodajni ugovor

Proces kupovine nekretnine podrazumeva poznavanje određenih pravnik akata i drugih kupoprodajnih propisa, zato je najbolje potražiti pomoć stručnjaka. A u ovom slučaju, to su agenti za prodaju nekretnine i vaš izabrani advokat. Oni će proveriti ispravnost dokumentacije vaše potencijalne nekretnine, da li je stan kojim slučajem pod hipotekom i da li prodavac ima neki dug za račune. Pružiće vam savetodavnu pomoć tokom odabira odgovarajućeg stambenog kredita i pronalaska banke sa najpovoljnijim kreditnim uslovima. Prilikom kupovine stana ili kuće, moraćete da platite porez, međutim, ukoliko je to vaša prva nekretnina, onda imate prava na refundaciju dela sredstava. 

Pronalazak i kupovina nekretnine jeste nepredvidiva avantura koja nam može zadati glavobolje i suočiti nas sa različitim neprijatnim situacijama. Međutim, prikupljanjem adekvatnih informacija i detaljnim istraživanjem tržišta, možemo izbeći sve uobičajene prepreke i pronaći najbolju ponudu za sebe. Pažljivo otvorite oči i idite korak po korak u susret vašem savršenom domu!


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više