eTrebinje
Najnovije Hercegovina

Dragan Samardžić uspješno vodi višedecenijsku borbu sa dijabetesom

Izvor: SRNA

Fotografija: SRNA

БЕРКОВИЋИ, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Драган Самарџић из Берковића, познатији као Шеф, готово пет деценија води тиху борбу са дијабетесом - 49 година узима инсулин, али није изгубио животну вољу и снагу, води активан друштвени живот и представља примјер и инспирацију у својом мјесту, али и за све који се боре са овом болешћу.

Dragan Samardžić iz Berkovića, poznatiji kao Šef, gotovo pet decenija vodi tihu borbu sa dijabetesom – 49 godina uzima insulin, ali nije izgubio životnu volju i snagu, vodi aktivan društveni život i predstavlja primjer i inspiraciju u svojom mjestu, ali i za sve koji se bore sa ovom bolešću.

Samardžić koji je rođen u susjednom Stocu, za Srnu navodi da mu je dijabetes otkriven kada je imao svega osam godina i od tada svakodnevno uzima insulin, što ga prema podacima, čini dijabetičarom sa najviše godina na ovoj terapiji u BiH.

“Zbog dijabetesa izgubio sam jedno oko i nogu prije četiri godine. Nosim protezu sa pokretnim koljenom. Šta da Bog da – čovjek mora da trpi”, priča Samardžić, prisjećajući se svojih godina borbe.

On navodi da živi od majčine porodične penzije, svoje penzije od 300 KM, naknade za tuđu njegu i pomoć od opštine Berkovići i Vlade Republike Srpske i invalidnine, te kaže da bi bila dobrodošla finansijska pomoć za dalje liječenje.

Dragan se školovao u Stocu i postao đak generacije u Srednjoj mašinskoj školi.

Iako je dijabetes često postavljao prepreke na njegovom putu, Samardžić kaže da nikada nije dopustio da ga zaustavi, pa zbog svoje hrabrosti i životne volje ostaje inspiracija, ne samo u u Berkovićima, već i svima koji se bore sa hroničnim bolestima.

Samardžić ističe da životne borbe ne biraju nikoga, te naglašava da je, kad se čovjek suoči sa izazovima, najvažnije ostati jak, pozitivan i istrajan, baš kao što je učinio u svojoj višedecenijskoj borbi sa dijabetesom.

“Život je ono što čovjek mora da prihvati onako kako jeste i da nema sekiracije”, kaže Samardžić i dodaje da, ne samo da se prilagodio novim okolnostima, već i dalje živi život punim plućima.

On navodi da svaki dan započne kafom u lokalnom kafiću i ne propušta priliku za druženje sa prijateljima.

“Imam i jedan motor koji vozim, njim po potrebi odem i do Bileće. Taj motor mi je desna ruka”, ističe Samardžić koji živi sa   devedesetdvogodišnjom majkom u Berkovićima.

Osim toga, Samardžić kaže da je, dok je bio zamjenik nekadašnjeg načelnika opštine Berkovići, inicirao formiranje Udruženja omladine kao i Udruženja lica sa invaliditetom, u okviru kojih je učestvovao u pisanju brojnih projekata usmjerenih na pomoć ovoj populaciji, ali i brojne društveno korisne projekte.

Dragan Samardžić, Šef iz Berkovića, ostaje živi dokaz da se istrajnošću mogu prevazići i najteže životne prepreke.

“Čovjek mora da zna da nema nikakav problem kad je zdrav. Sutra je novi dan, sve će biti u redu”, poručuje Samardžić.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više