Povodom 29. septembra, Svjetskog dana srca, danas je Udruženje dijebetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, na Trgu slobode, organizovalo akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska te podjelu letaka.

Ove godine, Svjetski dan srca obilježava se pod motom „Koristi srce, znaj srce“.

Nada Bijedić, predsjednik Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje je istakla da su kardiovaskularne bolesti ubica broj jedan u svijetu.

„Kardiovaskularne bolesti su vodeće po broju obolijevanja ali i smrtnosti. Ovdje smo da skrenemo pažnju građanima na faktore rizika i načine očuvanja zdravlja. Da podignemo svijest ljudi da se može preventivno uticati i na dijebetes i na kardiovaskularne bolesti. Na koji način!? Potrebno je usvojiti zdrave stilove života, a to su: pravilna i raznovrsna ishrana, potom redovna fizička aktivnost, 30 minuta dnevno brzog hodanja, šetanja, plivanja, plesanja, redovne kontrole šećera u krvi, masnoća i krvnog pritiska. Sve to naši sugrađani imaju priliku da besplatno urade, svakim radnim danom, u prostorijama našeg udruženja i Savjetovalištu za dijabetes“, kaže Bijedićeva.

Ovu akciju podržala je gradska uprava, te Dom zdravlja Trebinje, Crveni krst Trebinje i Centar za socijalni rad. Svoje vrijednosti šećera u krvi i krvnog pritiska, provjerio je i prvi čovjek Trebinja.

Gradonačelnik Mirko Ćurić je istakao da je Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica pravi primjer kako treba da funkcioniše jedno udruženje.

„Mi kao odgovorni građani, prije svega, a ne neko sa neke funkcije, treba da budemo odgovorni prvo prema sebi, a onda i prema okruženju. Grad Trebinje je pokrenuo niz akcija u suzbijanju dijabetesa, naročito kod djece. Kao lokalna zajednica smo pokrenuli inicijativu za podjelu besplatnih aparata za mjerenje šećera u krvi. Mi ćemo se i u narednom periodu u saradnji sa građanima truditi da im pomognemo prilikom liječenja. Mislim da smo jedna od rijetkih, ako ne i jedina lokalna zajednica, koja našim sugrađanima, kojima je potrebno, pruža mogućnost smještaja u blizini Kliničkog centra Banjaluka o trošku grada. Naš Dom učenika iz Trebinja je potpisao sporazum sa Učeničkim centrom iz Beograda da, ako neki pacijent ne može da se liječi dalje u Republici  Srpskoj, a prebivalište ima u Trebinju, te mora da nastavi liječenje u Beogradu, samo da se javi našem nadležnom odjeljenju i ima besplatan smještaj u ovom beogradskom objektu“, naveo je gradonačelnik.

Svjetski dan srca je podsjetnik svima širom svijeta da vode računa o srcu, a prvi korak je da upoznamo svoje srce.

Od stanja koja utiču na srce ili krvne sudove kao što su srčani i moždani udar i srčana insuficijencija, godišnje u svijetu umre 20, 5 miliona ljudi.

srce2.jpg (424 KB)

IMG_0479_resized_20230929_101322453.JPG (322 KB)