Dijeljenjem stručnog edukativnog materijala, razgovorima sa građanima, danas je Udruženje građana „Nada“ , na Trgu slobode u Trebinju, obilježilo Ružičasti oktobar- mjesec borbe protiv karcinoma dojke.

Dejan Kisin, specijalizant onkologije Bolnice Trebinje je istakao da je karcinom dojke globalno najčešći maligni tumor po broju novootkrivenih slučajeva.

„Nažalost, takva je statistika i na lokalnom nivou. U našoj ustanovi je samo u toku prošle godine dijagnostikovano 48 novih slučajeva raka dojke što je ubjedljivo najviše od svih drugih malignih bolesti. Ove godine, nešto manje, do sada su bila 24 nova slučaja“, rekao je on.

Preventivni pregledi i rano otkrivanje bolesti su, podvlači, ključni kada je u pitanju ova bolest.

„Jer kada se bolest otkrije u ranoj fazi onda je i proces izlječenja značajno bolji. To najbolje možemo vidjeti u razvijenim zemljama svijeta gdje su dobri skrining programi doveli do toga da se dijagnostikuje veći broj novih slučajeva karcinoma dojke ali je zato smrtnost značajno manja, dakle, stopa smrtnosti opada“, navodi doktor Kisin.

U novije vrijeme, preporuke su da se ranije krene sa obaveznim pregledima kojima se može otkriti ova bolest.

„Smjernice su ranije bile da se mamografija radi od 50. godine pa redovno svake dvije godine, sada su preporuke da se krene ranije u 40. godini. To posebno važi za žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, tj. imale su nekog bliskog srodnika koji je imao karcinom dojke“, kaže on.

Posljednih godina sve više od ove bolesti obolijevaju mlađe osobe, starosna granica se značajno spustila.

„Dijagnostikuje se čak i kod žena mlađih od 30 godina što ranije nije bio slučaj. To vjerovatno možemo pripisati nekim faktorima rizika koji su sada aktuelni, prije svega stil života ali i pomenuta porodična anamneza“, pojašnjava doktor Kisin.

Radmila Ilić, radiolog je rekla da se u Bolnici Trebinje rade ultrazvučni pregledi dojke i mamografski pregledi.

„Trenutno raspolažemo sa analognim mamografskim aparatom. U planu je nabavka digitalnog mamografskog aparata koji će omogućiti mnogo kvalitetniji vid pregleda dojke i nadamo se da će u novoj bolnici biti obezbijeđen mamografski aparat sa mogućnošću tomosinteze. To je jedan od najsavremenijih mamografskih aparata koji standardnoj dvodimenzionalnoj slici digitalnog mamografa daje mogućnost uvida u tu neku treću dimenziju što će pospješiti rano otkrivanje karcinoma dojke“, navela je ona.

Dodaje da se svijest mladih žena probudila i da se u velikom broju javljaju na preventivne preglede.

„Međutim, što se tiče starije populacije tu imamo dosta predrasuda. Starije gospođe dolaze u, uglavnom, već odmaklom stadijumu kada su, nažalost, terapijske mogućnosti mnogo manje i sam ishod liječenja mnogo lošiji“, podvukla je ona.

Koviljka Komnenić, predsjednik Udruženja građana „Nada“ je podsjetila da su u okviru Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, pored ostalog, uz finansijsku podršku kompanije „Avon“ i u saradnji sa „Utramedikom“ Trebinje, organizovali besplatne ultrazvučne preglede za 60 mlađih žena iz Trebinja.

Ovo udruženje ima preko 150 članova, među kojima 25 oboljelih od karcinoma dojke.

IMG_2994_resized_20231024_112529746.JPG (403 KB)