U Trebinju je, povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, priređen kros za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi se ukazalo na značaj sporta za prevenciju i liječenje ove bolesti.

Predsjednik Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica iz Trebinja Nada Bijedić rekla je Srni da je slogan ovogodišnjeg krosa protiv dijabetesa “Sport i dijabetes mogu zajedno” jer je fizička aktivnost najznačajnija u prevenciji i liječenju dijabetesa, ali i gojaznosti.

Ona je navela da su u krosu, osim učenika trebinjskih škola, učestvovali i sportisti iz sportskih klubova iz Trebinja.

“Osobe sa dijabetesom mogu aktivno da se bave sportom jer sport ima najveće benefite za zdravlje ljudi i ulaganje u sport je ulaganje u zdravlje”, istakla je Bijedićeva.

IMG_5464_resized_20231114_113927501.JPG (443 KB)

Ona je dodala da je kros organizovalo ovo udruženje u saradnji sa osnovnim školama, Gradskom upravom Trebinje i Domom zdravlja, uz podršku “Elektroprivrede Republike Srpske”, te farmaceutskih kompanija.

Bijedićeva je naglasila da je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježen nizom aktivnosti tokom novembra.

“Danas je centralni događaj gdje smo na Trgu slobode, zajedno sa Domom zdravlja i Bolnicom, te učenicima Medicinske škole mjerili šećer u krvi, krvni pritisak, te smo podijelili propagandni materijal, aparate i trakice”, navela je Bijedićeva.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine svakog 14. novembra kao odgovor na alarmantni porast obolijevanja od ove bolesti i rastuću zabrinutost u vezi sa povećanjem zdravstvenih prijetnji koje predstavlja.

IMG_5442_resized_20231114_113836934.JPG (528 KB)