eTrebinje
Najnovije Trebinje

Trebinjci se najčešće žale na cijene i rokove za povrat kupljene robe

Izvor: Nezavisne

Fotografija:


Više od polovine reklamacija koje su stigle do inspekcije, njih 149, bilo je opravdano tokom protekle godinne. Iako je inspekcija lani u Srpskoj izvršila 221 kontrolu po konkretnim reklamacijama, u udruženjima potrošača ističu da je ukupan broj žalbi veći od 2.500, a da do inspekcije stižu samo one koje oni ne riješe.

Tako je, prema podacima Inspektorata, tokom kontrola utvrđeno 70 reklamacija potrošača koje nisu bile opravdane ili nisu bile u nadležnosti Tržišne inspekcije.

„Na licu mjesta u korist potrošača riješene su 123 reklamacije, a u 26 slučajeva poslovnim subjektima je rješenjem naloženo da potrošaču omoguće korišćenje njihovih prava, a dva postupka su još u toku“, istakao je za „Nezavisne novine“ Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor.

Kako dodaje, žalbe kupaca najčešće su bile zbog neprihvatanja reklamacija od strane trgovaca za tehničke proizvode, odjeću i obuću, te usluge od ekonomskog interesa.

„Kontrole koje su vršene po reklamacijama rješavane su na različite načine. Trgovci su potrošačima vraćali novac ili vršili zamjenu proizvoda novim, a bilo je i slučajeva gdje zahtjevi potrošači nisu bili opravdani“, rekao je on.

Prema podacima Inspektorata, lani je bio manji broj reklamacija nego u 2022. godini, kada je izvršeno 267 kontrola, od čega je u 57 slučajeva utvrđeno da reklamacije potrošača nisu bile opravdane ili nisu u nadležnosti Tržišne inspekcije.

Na adrese udruženja, prema riječima Snežane Šešlije, izvršne direktorke Udruženja građana „ToPeeR“ iz Doboja, lani je stiglo između 2.500 i 3.000 prigovora potrošača, a polovina reklamacija se odnosi direktno na trgovce.

„Mi smo imali 726 prigovora, od toga je 114 reklamacija za trgovce. Od tih 114 uspeli smo rešiti 70 odsto, ovo ostalo je još uvek u toku. Većinom se to odnosi na garanciju proizvoda, na cenu koja nije jednaka na rafovima kao na proizvodu. Naš zakon je dosta kvalitetan i kada se građani upišu u knjigu reklamacija, onda se to rešava u okviru desetak dana“, istakla je ona za „Nezavisne novine“.

Prema njenim riječima, broj prigovora tokom protekle godine bio je manji i zbog smanjene kupovne moći. Dodaje da generalni problem nije u potrošačima, već u trgovcima, koji ne znaju ni zakon, ni svoje pravo.

Nedeljka Ilijić, izvršna direktorka Udruženja potrošača „Oaza“ iz Trebinja, ističe za „Nezavisne novine“ da u ovom udruženju imaju cijelu listu žalbi potrošača, a da su među najčešćim prigovorima oni koji se odnose na cijene i rokove.

„Svakim danom je sve veći broj javljanja potrošača u kojima traže svoja prava. Svijest potrošača se povećala. Zovu, traže savjete, konsultuju se s nama. Nažalost, još imamo i problem da dođu tek kad nastane problem, a kada su nama u neku ruku zavezane ruke, jer nisu ispoštovane procedure“, istakla je Ilijićeva.

Tokom prošle godine u više navrata proizvode je reklamirala i Marija S., a kako kaže za „Nezavisne novine“, sve reklamacije su joj uvažene.

„Reklamacije za cipele i torbu koju sam kupila su mi uvažene i nakon nekoliko mjeseci, za cipele nakon par mjeseci, dok sam za torbu priložila reklamaciju nakon skoro godinu dana“, kazala je Marija.

Dodala je da nikada nije imala problem prilikom reklamacije bilo kog proizvoda, pa čak i kad je kupovala putem interneta.

Tržišna inspekcija, kako navodi Gavrić, svakodnevno u redovnom nadzoru djeluje proaktivno i preventivno, te ukoliko uoči nepravilnosti, preduzimanjem korektivnih mjera nalaže njihovo otklanjanje, čime se sprečava nastanak povrede prava potrošača.

„Na ovaj način se štite kolektivna prava potrošača“, istakao je on.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više