eTrebinje
Najnovije Video Trebinje

U Trebinju počela proljećna sjetva zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima (VIDEO)

Izvor:

Fotografija:


Na jugu Republike Srpske, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, krajem januara i početkom februara, počela je priprema zemljišta i sadnja povrća.

Riječ je uglavnom o manjim obradivim površinama, za vlastite potrebe. Sjemenskog i drugog repromaterijala ima dovoljno, izuzev određenih sorti krompira. Već je sigurno da ga neće biti dovoljno ni u BiH.

Zapelo je u uvozu sorti krompira, uglavnom iz Holandije koje su se pokazale kao najpovoljnije za južnohercegovačke klimatske uslove.

Minimalne količine stigle su u januaru, i odmah su rasprodate.

Poljoprivrednici, koji parcele obrađuju na većim nadmorskim visinama, nadaju se novim isporukama.

– Postoje alternativne sorte, ljudi nisu pokušavali, oni nama kažu kakve su karakteristike. Trgovci kažu da i ono što stigne u BiH, osim što su cijene povećane i do 50 odsto, nije dobro raspoređeno ili dobavljači usmjeravaju u druge regione – kaže inženjer poljoprivrede iz Trebinja, Mladen Kosjerina.

Za sadnju je, kažu agronomi, još rano.

– Ovo lijepo vrijeme u zadnjoj sedmici januara je izvuklo ljude, krenuli su u obradu, a ja smatram da je rano saditi krompir – rekao je inženjer poljoprivrede Dragan Bukvić.

Za razliku od sjemenskog materijala, cijene mineralnih đubriva drastično su manje u odnosu na prethodne dvije-tri godine.

– Cijene mineralnih đubriva su duplo jeftinije nego prošle, vreća KANa bila 60 maraka, sada 23 marke – dodaje Aleksandar Berak iz jedne poljoprivredne apoteke u Trebinju.

Bez obzira da li proizvode za tržiše ili za vlastite potrebe, agronomi poljoprivrednicima preporučuju da sadnju usklade sa ustaljenim kalendarom sjetve.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više